Skip to main content
logo for klog kost

Nødder forbedrer mænds fertilitetsevner

Valnødder, mandler og hasselnødder kan markant forbedre sædkvaliteten og sædcellernes mobilitet.

{snippet start}

Det viser en undersøgelse fra Universitat Rovira i Virgil i Reus, Spanien, hvor forskere har undersøgt sædkvaliteten hos 119 mænd mellem 18 og 35 år før og efter at de deltog i et 14 uger langt forsøg.

Her blev halvdelen bedt om at spise 60 gram nødder dagligt som supplement til deres sædvanlige kost, mens den anden halvdel ikke spiste nødder.

Undersøgelsen blev udført på baggrund af en generel nedgang i mængde og kvalitet af mænds sæd i industrilandene, hvilket tilskrives "forurening, rygning og tendenser til at indtage en (usund) vestlig diæt," som en af forskerne dr. Albert Salas-Huetos udtrykker det.

Deltagerne, der fik nødder, viste sig at opnå betydelige forbedringer af deres sædcellers kvalitet, vitalitet, motilitet og morfologi (form).

Resultaterne svarede til forbedringer man har set i andre nyere undersøgelser med en kost rig på omega-3, antioxidanter (f.eks. C- og E-vitamin, selen og zink) og folat. Nødder indeholdende mange af disse næringsstoffer og andre phytokemikalier.

I sin analyse registrerede undersøgelsen ikke kun de sædvanlige sædparametre som motilitet og morfologi, men også ændringer af flere molekylære faktorer, herunder sperm DNA-fragmentering.

Resultaterne viste betydeligt højere niveauer i spermtallene, vitalitet, motilitet og morfologi hos de mænd, der fik 60 g nødder dagligt. Forbedringer var omkring 16% flere sædceller, 4% forbedring af sperm vitalitet, 6% forbedring af sædmotilitet og 1% bedre morfologi.

Disse fire parametre er alle forbundet med mandlig fertilitet. Desuden viste deltagerne i nøddegruppen en signifikant reduktion i deres niveauer af sperm DNA-fragmentering, der er tæt forbundet med mandlig infertilitet.

Faktisk var det denne ændring i niveauet af DNA-fragmentering i sædcellerne, som ifølge forskerne forklarer - i det mindste delvist - forbedringen i antallet sædceller, motilitet og morfologi.