Skip to main content
logo for klog kost

Selen vigtig for kvinders frugtbarhed

Paranødder er proppet med selen, der har en afgørende betydning for kvinders frugtbarhed ved at sikre, at de follikler, hvor kvinders æg udvikles, holdes sunde.

{snippet start}

Det tyder i hver fald resultaterne på i en ny undersøgelse fra University of Adelaide i Australien, hvor forskere har påvist en forhøjet selen-indhold i forbindelse med succesfulde graviditeter.

"Selen er et essentielt sporstof, der findes i proteinrige fødevarer som rødt kød, fisk og nødder. Det er vigtigt for mange biologiske funktioner som immunrespons, skjoldbruskkirtlens hormonproduktion, og fungerer som en antioxidant, der hjælper til at afgifte skadelige kemikalier i kroppen ", siger Melanie Ceko, der har opdaget selens betydning i forbindelse med hendes ph.d. i kemi.

Vort daglige behov for selen er på omkring 40-50 mikrogram og i almindelighed bør det ikke være noget problem, men mange kvinder holder sig fra rødt kød og kan ikke udholde lugten af fisk, når de er gravide.

De mest almindelige nødder som valnødder og mandler indeholder omkring 15-20 mikrogram pr. 100 gram, hvilket kan være i overkanten at spise dagligt. Til gengæld indeholder paranødder næsten 2000 microgram pr 100 gram. Det vil sige at bare en eller to paranødder kan dække det daglige behov.

Højere selen-niveau hos gravide

"Vi har i nogen tid vidst, at selen er vigtigt for mænds frugtbarhed, men indtil nu har ingen fået fastslået, om det har betydning for en sund reproduktion hos kvinder."

Takket være brugen af faciliteterne i det australske Synchrotronbestrålingscenter i Victoria, kunne hun præcist få lokaliseret, hvor selen er placeret i æggestokken og vendte derefter opmærksomheden på et selenoprotein kendt som GPX1.

"Vores resultater er vigtige, fordi de viser, at selen og selenoproteiner har et særligt højt niveau i store, sunde follikler. Vi formoder, at de spiller en afgørende rolle som en antioxidant i løbet af de sene stadier af follikeludviklingen og medvirker til at sikre et sundt miljø for ægget, "siger Melanie Ceko, der har fået offentliggjort sine resultater i det internationale tidsskrift Metallomics.

"Vi fandt, at genaktiveringen af GPX1 var markant højere - i nogle tilfælde dobbelt så høj - i ægceller, der medførte en graviditet."

"Barnløshed er et stort problem i vores samfund. Yderligere forskning er nødvendig for bedre at forstå, hvordan selen kan optimeres så det bidrager til at forbedre kvinders chancer for at blive gravid. For meget selen kan også være giftigt, så det er ikke bare et spørgsmål om at indtage uhæmmede mængder af selen," siger Melanie Ceko.