Skip to main content
logo for klog kost

Så meget betyder kosten for din søvn

Jo mere balanceret din kost i forhold til fordeling af næringsstoffer, des bedre bliver din søvn.

{snippet start}

Det understreger en ny undersøgelse fra Columbia University Medical Center i New York, NY, hvor forskere har testet forskellen på hvordan en almindelig kost, som deltagere selv valgte og en søvnoptimeret kost påvirkede deltageres søvn.

Resultaterne viste, at en større fiberindtagelse medførte længere dyb, slow wave sleep. Til gengæld medførte en højere procentdel af energi fra mættet fedt mindre slow wave sleep. Og et stort indtag af sukker var forbundet med flere opvågninger fra søvnen.

Slow wave sleep (SWS) er forstadiet til den såkaldte REM-søvn. I løbet af en nat veksler man mellem SWS og REM-søvn i en cyklus, der gentager sig fire-fem gange, hvor SWS-søvnen bliver mindre og mindre og REM-søvnen øges.

Det har længe været kendt at søvnkvalitet og vægt hænger sammen og dermed har maden også betydning. 

"Vores vigtigste fund var, at kostens kvalitet påvirkede søvn kvalitet," siger en af den nye undersøgelses hovedforskere Marie-Pierre St-Onge, ph.d., adjunkt i afdelingen for medicin og Institut for Human Ernæring ved Columbia University.

Undersøgelsens resultater er offentliggjort i tidsskriftet Journal of Clinical Sleep Medicine den.

"Det var mest overraskende, at en enkelt dag med større fedt indtag og lavere fiberindtag kan påvirke søvnparametrene."

12 minutters senere søvn 

Undersøgelsen fandt, at deltagerne faldt hurtigere i søvn efter at have spist faste måltider med et lavere indhold af mættet fedt og højere proteinindhold leveret af en ernæringsekspert end selvvalgte måltider. Det tog deltagerne i gennemsnit 29 minutter at falde i søvn efter indtagelse af deres selvvalgte måltid, men kun 17 minutter efter at have spist kontrollerede måltider.

"Konstateringen af, at kosten kan påvirke søvnen har enorme sundhedsmæssige konsekvenser i betragtning af hvor stor betydning søvn har for udviklingen af ​​kroniske lidelser som forhøjet blodtryk, diabetes og hjerte-kar-sygdomme," siger St-Onge.

{module also sleep}

Undersøgelse er baseret på forsøg med 26 voksne - 13 mænd og 13 kvinder - der havde en normal vægt og en gennemsnitsalder på 35 år. I løbet af 5 nætter i et søvnlaboratorium tilbragte deltagerne ni timer i sengen fra 10:00 til 07:00, hvor de sov 7 timer og 35 minutter i gennemsnit per nat. Objektive søvndata blev indsamlet med polysomnograhy. Deltagerne fik først kontrollerede måltider i tre dage og derefter fik de lov til selv at vælge deres egen mad i det fem dage lange forsøg.

Ifølge forskerne tyder undersøgelsen på, at kost-baserede anbefalinger kan forbedre søvnen hos patienter med dårlig søvnkvalitet.

"Denne undersøgelse understreger, at kost og søvn hænger sammen i form af en sund livsstil," siger præsidenten for det amerikanske Academy of Sleep Medicine dr. Nathaniel Watson, som ikke var involveret i undersøgelsen.