Skip to main content
logo for klog kost
Havregrød med jordbær er et godt råd til at reducere risikoen for stress.

12 madråd til at blive stressfri

Stress er en regulær folkesygdom i den vestlige verden. Og når først stressen har bidt sig fast, skal der lægebehandling til. Men inden det går så galt, kan madvanerne gøre en regulær forskel.

{snippet start}

At forsøge at styre sin daglige stress er vigtigt for opnå velbehag og sundhed – og for at undgå at det udvikler sig.

Det er bevist, at for meget psykisk pres kan ødelægge humøret. Mennesker, som er under konstant stress er mere sårbare overfor alle mulige skavanker og sygdomme lige fra forkølelse til højt blodtryk og hjertesygdom.

Der er mange måder at håndtere stress på, og en af dem er at spise mad, som bekæmper symptomerne. Læs her om hvordan din kost kan hjælpe dig i kampen mod den farlige stress.

Din kost kan virke stressnedsættende på flere måder. Hyggelig mad, som en stor varm skål havregrød, får faktisk dit serotoninniveau til at stige, og serotonin er et kemisk stof, der giver hjernen en beroligende følelse. 

Andet mad kan begrænse niveauerne af cortisol og adrenalin, stresshormoner, som hen over tid slider på din krop. Og en næringsrig kost kan modvirke den påvirkning stress har på dit immunsystem, ligesom den rette kost kan sænke dit blodtryk.

1. Jordbær

Indholdet af C-vitamin er kæmpestort i jordbær. Og nogle undersøgelser dokumenterer, at dette vitamin kan reducere niveauet af stresshormoner samtidig med at det styrker immunforsvaret. 

Et enkelt studie foretaget blandt mennesker med højt blodtryk, viste, at både blodtryk og cortisolniveauet (cortisol er et stresshormon) vendte hurtigere tilbage til normal for de deltagere, der tog C-vitamin inden en stressende opgave.

2. Spinat

Mangel på magnesium kan udløse hovedpine og træthed, som er nogle af symptomerne på stress. 

{snippet pagead}

Hvis du ikke kan lide spinat, kan du i stedet spise kogte sojabønner eller et stykke laks, som også indeholder meget magnesium. Udover spinat er andre grønbladede grøntsager magnesiumrige.

kulhydrater, jordbær, serotonin, stress, cortisol, adrenalin, havregrød