Søg på Klog KostSidste måltid afslører dødsdømtes skyld

 

Det sidste måltid kan indikere om en dødsdømt føler sig uskyldig eller har erkendt sin skyld.

Det afslører en undersøgelse af 247 henrettelser i USA mellem 2002 og 2006, hvor forskere har undersøgt hvad og hvor meget de dødsdømte har spist som deres sidste måltid sammenholdt med deres erkendelse af skyld.

Undersøgelsen viser ikke bare, at dødsdømte, der har erkendt deres skyld, spiser både meget mere og lækrere mad end personer, som opfatter sig selv som uskyldige, men også at uskyldige (i egen opfattelse) ofte slet ikke ønsker et sidste måltid.

Det sidste måltid er en tradition, der har eksisteret i årtusinder, som en styrkelse før mødet med dødsriget, men i de sidste årtier har det også været genstand for etiske diskussioner i USA.

I første omgang, da morderen Ricky Ray Rector i 1992 bad om, at hans dessert (Pecannøddetærte) skulle gemmes til efter henrettelsen og startede en diskussion om rimeligheden i at henrette mentalt retarderede. Problemet var at Ricky Ray Rector først blev mentalt retarderet da han forsøgte selvmord efter at have myrdet to mennesker.

Omkring 2005 fremkom to svenske kunstnere, Bigert & Bergstrom, i en dokumentarisk film (The Last Supper) med teorien om, at uskyldige kunne genkendes på om de ønskede et sidste måltid.

Logisk

Forskeren Kevin Kniffin fra Cornell University har derfor undersøgt om en person, der har accepteret sin skyld - ved at undskylde eller bekende - er mere tilbøjelige til at forkæle dig selv med et sidste måltid. Han har også undersøgt, hvordan deres måltider adskiller sig fra dem, der hævder, at de er uskyldige.

Kniffins hypotese er, at de, der opfattede sig selv som uskyldige ville bede om færre kalorier eller helt afvise et sidste måltid.

Analysen af de 247 henrettede viste at hypotesen var korrekt. Henrettede, der benægtede deres skyld var 2,7 gange mere tilbøjelige til at afvise et sidste måltid, end dem, der indrømmede deres skyld. Desuden spiste dødsdømte, der erkendte deres skyld 34 % flere kalorier og bad oftere om specielle mærker og lækkerier.

Sociale omstændighed giver ofte måltider betydning, så det er logisk, at de sidste måltider på dødsgangen betyder mere end bare at tilfredsstille smagsløgene.

Kniffin mener at hans resultater kan være nyttige for både jurister og historikere til at vurdere uskyld og opfattelse af skyld hos personer, der har fået dødsstraf i fortiden.