Søg på Klog Kost

6 madråd mod PMS

Kvinder der rammes af præmenstruelt syndrom kan reducere deres symptomer ved at spise mad med de rigtige næringsstoffer.

 

Præmenstruelt syndrom rammer nogle kvinder i den sidste halvdel af menstruationscyklus, lutealfasen, og menes at skyldes en interaktion mellem de skiftende kønshormonniveauer og neurotransmittere, især serotonin, i hjernen hos følsomme kvinder. Selv om hormonniveauerne generelt er normale hos kvinder med PMS, kan deres reaktioner på hormonændringer være forskellige eller unormale.

Men forskellige næringsstoffer i maden kan påvirke risikoen for den irritation, ophidselse, depression og andre symptomer, der følger med syndromet.

stenbiderrogn

1. Stenbiderrogn

En undersøgelse fra University of Massachusetts, Amherst, viste i 2011, at de to B-vitaminer theamin (B1) og riboflavin (B2) reducerede risikoen for at blive ramt af PMS markant.

De femtedel af kvinder, der indtog flest fødevarer med de to vitaminer,  havde en hhv. 25 procent (thiamin) og 35 procent (riboflavin) mindre risiko for PMS end den femtedel, der indtog færrest af de to vitaminer.

De to vitaminer findes ofte i de samme fødevarer, men i forskellige mængder. Organer fra svin og køer som lever, nyrer og hjerter har det højeste indhold af riboflavin, mens thiamin især findes i de samme dyrs øvrige kød samt i nødder og frø. I de fleste tilfælde er der dog enten meget af det ene eller andet.

Men stenbiderrogn er den fødevare, der ifølge DTUs Fødevareinstittut har den mest ligelige kombination af de to B-vitaminer med lidt mere riboflavin end thiamin.

Foto: cyclonebill

Tags: PMS