Skip to main content
logo for klog kost

Spis fisk og undgå høretab

Har du problemer med hørelsen, så skyldes det måske, at du har spist for få fisk gennem dit liv.

{snippet start}

Fisk reducerer nemlig din risiko for at skulle have gentaget alting, hvis du ikke allerede har fået et høreapparat.

Det viser en ny undersøgelse fra Brigham and Women 's Hospital, hvor forskere har konstateret, at forbruget af to eller flere portioner fisk om ugen viser sig at medføre en lavere risiko for høretab hos kvinder.

"Erhvervet høretab er en meget udbredt og ofte invaliderende kronisk helbredstilstand," siger dr. Sharon G. Curhan fra BWH Channing Division Network Medicine og chefforsker på undersøgelsen, der er offentliggjort i American Journal of Clinical Nutrition.

"Selvom et fald i hørelsen ofte betragtes som en uundgåelig del af at blive gammel, har identifikationen af flere potentielt modificerbare risikofaktorer givet nye mulighederne for forebyggelse eller forsinkelse af erhvervet høretab."

Undersøgelsen havde til formål at se på sammenhængen mellem både det generelle forbrug af fisk og specifikke typer af fisk, langkædede omega-3 fedtsyrer og selvrapporteret høretab hos kvinder over en længere periode.

Resultaterne er baseret på Nurses 'Health Study II, hvor 65.215 kvinder er blevet fulgt fra 1991 til 2009.

Ialt konstaterede forskerne 11.606 tilfælde af høretab.

I sammenligning med kvinder, der sjældent spiste fisk havde kvinder, der spiste fisk to eller flere gange om ugen en 20 procent lavere risiko for høretab.

Når forskerne vurderede hver enkelt type fisk viste risikoen også at være mindre. Højere indtag af langkædede omega-3 flerumættede fedtsyrer blev også omvendt forbundet med risiko for høretab.

"Forbrug af enhver type fisk (tun, mørk fisk, lys fisk eller skaldyr) har en tendens til reducere risikoen. Det tyder på, at kosten kan være vigtig i forebyggelsen af erhvervet høretab," siger Curhan.