Skip to main content
logo for klog kost

Drik et glas og undgå øjensygdomme

{module Google Artikel Billedtop}
 
{module 190}

Dyrker du motion og nyder et glas i ny og næ, så reducerer du din risiko for at dit syn bliver dårligt med alderen.

Det viser en undersøgelse, der over en periode på 25 år fra 1988 til 2013 har fulgt næsten 5000 menneskers livsstilsvaner og synsevner.

Forskerne fra University of Wisconsin School of Medicine, analyserede data fra Beaver Dam Eye undersøgelsen og konstaterede at over en periode på 20 år, udviklede 5,4 procent af deltagerne et synshandicap som f.eks. grå stær eller AMD, der er en forkortelse af Aldersrelateret Macular Degeneration, hvor nethinden med alderen begynder at nedbryde.

Forskerne fandt, at deltagere, der trænede tre eller flere gange om ugen var mindre tilbøjelige til at få synshandicap. Omkring 2 procent af de fysisk aktive deltagere fik nedsat syn sammenlignet med 6,7 procent af deltagere, der ikke rørte sig. Efter at have justeret resultaterne for aldersforskelle kunne de konkludere at fysisk aktive mennesker reducerer risikoen for et dårligere syn med 58 procent.

Lidt mere overraskende var opdagelsen af at deltagere, der oplyste at de aldrig drak, havde mere end dobbelt så stor risiko for at få nedsat syn med alderen end folk, der drak en gang imellem.

Mens afholdsfolk havde 11 procents risiko for at blive ramt af synsproblemer, så var risikoen for personer, der oplyste at de drak en gang imellem kun på 4,8 procent.

{module 120}

Forskerne fremhæver selv at kvinder, der drak lejlighedsvis og var fysisk aktive kun havde en risiko for at udvikle AMD på 5,9 procent, mens inaktive kvinder, der heller aldrig drak havde en risiko for at udvikle AMD på hele 25,8 procent.

Vigtigt for forebyggelse

Undersøgelsen klassificerede lejlighedsvis alkoholindtagelse på baggrund af besvarelser fra deltagere, der oplyste at de havde drukket alkohol i det sidste år, men som ikke havde drukket noget i den sidste uge.

Forskerne erkender at det er en relativt løs definition, men mener at deres undersøgelse tyder på at alkohol kan hjælpe på synet.

Til gengæld viser undersøgelsen også at folk med et stort alkoholforbrug på mere end to genstande dagligt ligesom storrygere har en forøget risiko for at se dårligere med alderen. Det er dog ikke en risiko, der er så markant, at forskerne kan udelukke, at det skyldes statistisk usikkerhed.

"Alder er normalt en af de vigtigste årsager til mange øjensygdomme, der medfører nedsat syn," siger undersøgelsens chefforsker Dr. Ronald Klein.

"Men rygning, alkohol og fysisk aktivitet er livsstilsadfærd, som kan ændres. Så det er lovende, at disse adfærdsmønstre er forbundet med risikoen for at udvikle synshandicap på lang sigt. Der er dog behov for yderligere forskning for at afgøre, om en ændring af disse adfærdsmønstre faktisk vil føre til en direkte reduktion i tab af synet," siger han.