Skip to main content
logo for klog kost

Sa hurtigt forringer alkohol dit syn

{module Google Artikel Billedtop}
 
{module 190}

Evnen til at skelne kontraster forringes ikke bare ved hård druk, men allerede før du har nået alkoholgrænsen for bilkørsel.

Det viser et canadisk studie, hvor deltagere i et forsøg blev bedt om at indtage en ganske lille smule alkohol for derefter at skulle beskrive kontraster.

Deltagerne drak ikke mere end at de holdt sig på den rigtige side af den canadiske grænse for spritkørsel på 0,8 promille. I Danmark er grænsen 0,5.

Men undersøgelsen af deltagernes syn viste at deres evne til at skelne kontraster blev reduceret med helt op til 30 procent lang tid før de nåede promillegrænsen.

Undersøgelsen fra Western University Social Science afdeling i Ontario er offentliggjort i tidsskriftet Perception.

Forskerne benyttede en 144-årig gammel optisk illusion kaldet Hermann Grid, der først blev beskrevet af fysiologen Ludimar Hermann i 1870.

Se eksempel her: http://klogkost.dk/images/generelt/hermann_grid.jpg

"Hermann Grid er dybest set et gitter af sorte firkanter på en hvid baggrund. Men mellem de mange firkanter ser man spøgelsesagtige mørke pletter, som rent faktisk ikke er der. Det er den måde, som vores visuelle system bearbejder kontraster eller forskelle i lysstyrke, der skaber illusionen," forklarer Kevin Johnston, der har lavet undersøgelsen sammen med Brian Timney.

Læs også: Weekenddruk skader dit DNA

Selvom det kan få alle, der stirrer på dette gitter i længere tid, til at føle at de fået et par drinks, så siger forskerne, at det har hjulpet dem til at finde ud af præcis hvor meget synet bliver svækket efter at have drukket alkohol.

Farligt i skumringen

I forsøget fik forskerne deltagere til at drikke enten alkoholfri drikke eller alkohol, der holdt dem inden for den lovlige canadiske grænse på 0,8 promille.

Da deltagerne blev bedt om at vurdere kontrasten af de spøgelsesagtige pletter ved at sammenligne med faktiske pletter, vurderede de let berusede deltagere kontrasten til at være reduceret med op mod 30 procent, når de nåede promillegrænsen.

Og det vil ifølge forskerne gøre det ganske vanskeligt at skelne mellem objekter baseret på lys og mørke.

Deres resultater tyder på at alkohol reducerer den måde neuroner hæmmer deres interaktion med naboneuroner for at hjernen ikke skal overfortolke de mange ens neuronsignaler fra synet. Uden denne hæmning får hjernen en misopfattelse af synet som gør at pletterne synes mindre kontrastfyldte.

Læs også: Sådan kan du spise dig til et bedre syn

"Resultaterne er naturligvis vigtige, når du kører i skumringen, hvor objekter er sværere at se og vanskeligere at skelne selv som ædru. Det er her du bliver mest påvirket og svækket."