Skip to main content
logo for klog kost

Spis rigtigt for at undgå øjensygdomme

{module Google Artikel Billedtop}
 
{module 190}

Jo ældre du bliver, des større bliver risikoen for at du får en af de mest almindelige øjensygdomme: AMD (Aldersrelateret Makular Degeneration) og grå stær.

AMD er en tilstand, hvor man mister synsevnen i den gule plet i øjets centrum, der har den største koncentration af sanseceller, navnlig de specialiserede ”tappe” som er ansvarlige for, at vi kan opfatte fine detaljer, farver og se omverdenen tredimensionalt. Sygdommen blev tidligere kaldt øjenforkalkning og medfører at man mister evner til at se skarpt - blandt andet at genkende ansigtstræk.

Grå stær er resultatet af at der er opstået en ujævnhed i cellernes mønstre i øjets linse. Det medfører at linsen bliver uklar og for andre mennesker fremstår grå.

Begge sygdomme er almindelige og rammer især ældre, men adskillige undersøgelser tyder på at de forebygges ved at spise de rette vitaminer og mineraler.

"Selv om der ikke er noget konkret bevis tyder nogle undersøgelser på, at en kost rig på visse næringsstoffer kan hjælpe," siger Dr. Ivana Kim, lektor i oftalmologi ved Harvard Medical School.

Nogle undersøgelser viser, at antioxidante vitaminer og mineraler i kosten som A, C og E-vitaminer mineralet zink kan forebygge udviklingen af makuladegeneration.

Nethinden, især den gule plet i centrum kaldet makula, menes at have et højt oxidativ stress, hvilket betyder, at der er mange frie radikaler, der er molekyler, der skader proteiner og DNA i cellerne.

"Antioxidanter bekæmper frie radikaler og menes at beskytte nethinden mod disse skader," forklarer Dr. Kim.

Omega-3-fedtsyren DHA (docosahexaensyre) kan være vigtige for nethinden.

"DHA er til stede i høje koncentrationer i de yderste dele af nethindens fotoreceptorer," siger Dr. Kim.

"Omega-3 fedtsyrer har vist sig at have anti-inflammatoriske egenskaber, og der er tegn på, at inflammation spiller en rolle for AMD."

Lutein og zeaxanthin er carotenoider, der har vist sig vigtige for, og har vist sig ud over at have antioxidante egenskaber også at forbedre pigmenttætheden i makula. Dette pigment beskytter cellerne i makula ved at absorbere overskydende blåt og ultraviolet lys og neutralisere frie radikaler.

Lutein og zeaxanthin findes sammen i de fleste frugter og grøntsager, især gule og orange typer og bladgrøntsager. Æggeblommer har også et meget højt indhold.

Der findes ingen faste mængder, som har vist sig at kunne hjælpe på øjnene, men Dr. Kim mener at man er godt på vej hvis man overholder de almindelige kostråd om at spise fed fisk to gange om ugen og mindst fem stykker frugt og grøntsager dagligt.

NæringsstofFødevarer
Lutein, zeaxanthin broccoli , rosenkål, majs , æg , grønkål, nektariner , appelsiner, papaya, spinat
Omega-3 fedtsyrer  laks, makrel, sardiner, tun, helleflynder, valnødder, hørfrø, hørfrøolie 
A-vitamin  abrikoser, cantaloupe (rå), gulerødder, mango, rød peber (rå), ricotta ost (delvist skimmel), spinat
C-vitamin  broccoli, rosenkål, grapefrugt, kiwi, appelsiner, rød peber (rå), jordbær 
E-vitamin  mandler, broccoli, jordnøddesmør, spinat, solsikkekerner, hvedekim 
Zink  kikærter, østers, svinekoteletter, rødt kød, yoghurt