Søg på Klog Kost

Olivenolie kan beskytte dig mod AMD og diabetisk øjensygdom.

Olivenolie kan beskytte mod alvorlige øjensygdomme

 

Olivenolie kan beskytte mod diabetisk øjensygdom (retionopati) og AMD (aldersrelateret makula degeneration) både i din diæt og måske som del af øjendråber.

Det mener forskere fra University Institute of Geriatrics i Sherbrooke, der har undersøgt hvordan vegetabilske fedtsyrer påvirker nethindens celler for at finde ud af hvordan de kan beskytte såkaldte retinale pigment epitel (RPE) celler.

Dysfunktion i RPE-celler er forbundet med retinopati og AMD, som er de væsentligste årsager til blindhed hos ældre mennesker i vestlige lande.

Resultaterne, der er offentliggjort i Canadian Journal of Physiology og Pharmacology tyder på, at man ved at inkubere retinale celler med vegetabilske olier forårsager biokemiske og biofysiske ændringer i cellemembranen, som kan forhindre eller hæmme udviklingen af retinopati.

Vigtig membranfluiditet

"Membranfluiditet afhænger af lipiderne (altså fedtstoffer) i cellernes overflade," siger professor A. Khalil ved Université de Sherbrooke og undersøgelsens chefforsker.

"En nedgang i membranfluiditet kan påvirke rotation og udbredelsen af proteiner og andre biomolekyler i membranen og dermed påvirke disse molekylers funktioner. Og en stigning i membranfluiditet betyder til gengæld en mere fleksibel membran og letter lysets passage gennem øjet."

Forskerne opdagede, at vegetabilske fedtsyrer indarbejdeis nethindens celler og gør plasmamembranen mere flydende. De konkluderer derfor, at en kost med et højt indhold af omega-3 fedtsyrer og olivenolie kan reducere risikoen for retinopati. Desuden viser deres forskning, at en erstatning af den neutrale olie, der i dag anvendes i øjendråber med en olie, der besidder værdifulde biologiske egenskaber for øjet, også kan forebygge sygdomme i nethinden.