Søg på Klog Kost

Rødvin og druer.Et glas alkoholfri rødvin er formentlig den bedste garanti mod høretab, hvis du deltager i et højlydt festlag.

Rødvinsstof beskytter mod høretab

Alkohol kan nedsætte hørelsen selv ved et moderat forbrug, men nu viser en ny undersøgtelse, at rødvinsstoffet resveratrol til gengæld kan beskytte mod høretab på grund af støj.

 

Hvis du har oplevet at du havde problemer med at høre hvad folk sagde til en fest, så skyldes det ikke bare støjniveauet, men muligvis også den alkohol, du har drukket. Det er hovedsageligt hjernens evne til at bearbejde den lyd, den modtager. Selve mellemøret og det indre øre er ikke nødvendigvis beskadiget. Dog kan alkohol i blodet skabe et giftigt miljø, som skader de små hårceller i cochlea. En tilstand, der kaldes ototoxicitet.

Til gengæld kan resveratrol, der er en antioxidant, som findes i bl.a. chokolade, røde druer og rødvin, have potentiale til at beskytte hørelsen og hukommelsen.

Det viser en ny laboratorieundersøgelse fra Henry Ford Hospital i Detroit, der er offentliggjort i tidsskriftet Otolaryngology - Head and Neck Surgery.

Undersøgelsen viser, at raske rotter er mindre tilbøjelige til at blive ramt af de langsigtede effekter af støj-induceret høretab, når de får resveratrol før de udsættes for høj støj i længere tid.  

Læs også: Alkoholfri rødvin beskytter bedst mod forhøjet blodtryk

"Vores undersøgelse fokuserer på resveratrol og dens effekt på bioinflammation, kroppens reaktion på skader og noget, der menes at være årsag til mange sundhedsmæssige problemer, herunder Alzheimers sygdom, kræft, aldring og høretab," siger undersøgelsens ledende forfatter Michael D. Seidman, direktør for afdelingen for Otologic / Neurotologic Surgery på Institut for Otolaryngology-Head & Neck på Henry Ford Hospital. Otolaryngolog er betegnelsen for hals og ørelæger.  

"Resveratrol er et meget kraftfuld kemikalie, der synes at beskytte mod kroppens inflammatoriske proces, når det drejer sig om aldring, kognition og høretab."

Så mange lider af høretab
  • Cirka hver sjette dansker har problemer med hørelsen.
  • 50 procent af alle danskere over 75 år har nedsat hørelse.
  • Omkring 300.000 danskere bruger høreapparat
  • Omkring 300.000 danskere mellem 19 og 60 år har svært ved at følge med i samtaler ved selskaber.

Høretab påvirker næsten en ud af seks danskere. For de fleste forringes hørelsen langsomt med alderen. Støj-induceret høretab er også et voksende medicinsk problem blandt amerikanske tropper, hvor mere end 12 procent vender hjem fra Irak og Afghanistan med betydelig høretab. Tallene er formentlig ikke meget anderledes for udsendte danske soldater.  

Psykisk og fysisk problem

Støj-induceret høretab påvirker ikke blot en persons evne til at høre, men kan også forårsage problemer med søvn og kommunikation, og øge risikoen for hjertesygdomme ved at øge en persons blodtryk, lipider og blodsukker.  

Dr. Seidman og hans kolleger har offentliggjort flere papirer udforskning støj-induceret høretab, samt brug af resveratrol, en drue bestanddel kendt for sin antioxidant og anti-inflammatoriske egenskaber.  

Dr. Seidmans seneste undersøgelse fokuserer på den inflammatoriske proces som vedrører aldring, kognition og høretab.  

Den var designet til at identificere den potentielle beskyttende mekanisme af resveratrol efter støjbelastning ved at måle dens virkning på cyclooxygenase-2 (forkortet COX-2, som er nøglen til inflammation) proteinekspression og dannelse af reaktive oxygenarter, som spiller en vigtig rolle i celle signalering og homeostase.  

Undersøgelsen afslører, at høj lyd får COX-2-protein til at overreagere og igangsætte inflammation.

Samtidig viser undersøgelsen at resveratrol reducerer dannelsen af reaktive iltarter, hæmmer COX-2 reaktionen og reducerer støj-induceret høretab efter støjbelastning hos rotter.  

"Vi har vist, at ved at give dyr resveratrol, kan vi reducere høretab og kognitiv tilbagegang," siger dr. Seidman.  

I sidste ende, tyder disse resultater på, at resveratrol kan beskytte mod  støj-forårsaget høretab ved at hæmme COX-2 og dannelsen af reaktive oxygenformer, selv om andre mekanismer også kan være involveret.