Søg på Klog Kost

Fedt dæmper aktivitet i hjernens smagscenter

Hjernescanninger viser at aktiviteten i somatosensoriske cortex og i insula falder, når man indtager fedt, men hvordan det påvirker ens madlyst, er forskerne stadig uforstående overfor.Fedt i maden dæmper aktiviteten i områder af hjernen, der er forbundet med smagsoplevelser, aroma og belønning.

Det viser nye undersøgelser foretaget med hjernescanninger, der giver håb om at madproducenter i fremtiden kan lave mindre fedtrig mad uden at forringe smagsoplevelsen.

Undersøgelsen efterlader dog forskerne en smule undrende, for de har svært ved at gennemskue sammenhængen mellem deres resultater og den gængse opfattelse af at fedt giver smag.

Det fascinerende tre-års studie, der er en fælles undersøgelse mellem University of Nottingham og den multinationale fødevarevirksomhed Unilever, undersøgte, hvordan hjernen hos en gruppe af deltagere i 20'erne reagerede på ændringer i fedtindholdet i fire forskellige frugt juicer, mens de var i en MR scanner.

Alle fire prøver var af samme tykkelse og sødhed, men en indeholdt intet fedt, medens de andre tre indeholdt fedt med forskellige smagsegenskaber.

Undersøgelsen viste, at de områder af deltagernes hjerner, der står for opfattelsen af smag var betydeligt mere aktiv, når den fedtfri juice blev testet i forhold til de fedtholdige væsker til trods for at de smagte ens.

Det er vigtigt at bemærke, at øget aktivering i disse områder af hjernen, ikke nødvendigvis resulterer i øget opfattelsen af smag eller belønning.

Vigtig byggesten

- Dette er den første hjerneundersøgelse, der har vurderet effekten af fedt på smagsopfattelsen og det rejser spørgsmål om, hvorfor fedtopløsninger undertrykker kortikale reaktioner i hjernens områder, der indbyrdes er forbundet med behandling af smag og belønning.

- Det står også stadig tilbage at fastlægge, hvad konsekvenserne af denne undertrykkende effekt har på følelserne af sult, mæthed og belønning, siger Dr. Joanne Hort, lektor i Sensorisk Videnskab på University of Nottingham.

Johanneke Busch, der er bromatolog på Unilevers forsknings-og udviklingslaboratorier i Vlaardingen, Holland tilføjer:

- Der er mere i folks nydelse af mad end produktets smag - som f.eks. madens tekstur og om den tilfredsstiller sultfornemmelsen, så det er en meget vigtig byggesten for os for bedre at forstå hvordan vi kan producere sundere fødevarer, som folk ønsker at købe.