Skip to main content
logo for klog kost

Mentol kan gøre dig afhængig af cigaretter

{module Google Artikel Billedtop}

Mentol i bolcher og cigaretter udsætter eller reducerer din hosterefleks. Ryger du en mentolcigaret bliver du således ikke så bekymret, som hosten normalt ville gøre dig.Mentol er ikke bare et frisk pust for smagsoplevelsen af hostemidler, men er faktisk med til at stoppe hosten. Og i realiteten kan det gøre dig afhængig af mentolcigaretter.

Det viser nye resultater fra Monell Chemical Senses Center i Philadelphia i USA, hvor forskere har testet midlet, der er udvundet af mynte.

Hundredetusinder af danskere hiver hostebolsjer eller hostesaft frem ved det første tegn på en hoste. Men forskerne er usikre på om og hvordan midlerne virker. Nu  tyder nye resultater på, at sucrose og menthol, ingredienser, der normalt betragtes som aromaer i disse midler, virker uafhængigt af hinanden for at reducere hoste.

Hoste er en vigtig beskyttende refleks, der rydder luftvejene for trusler fra mekaniske stimuli som fødevarer og kemiske stimuli, såsom luftbårne gifte og forurenende stoffer. Som sådan er hoste nødvendigt for at beskytte lungerne, holde luftvejene fri, og bevare liv.

- Personer med en svag hosterefleks har en øget risiko for lungebetændelse og kvælning. Omvendt medfører mange akutte og kroniske tilstande hyppig hoste, hvilket fører til hundredetusinder af sundhedsplejerske besøg årligt, samt at der bruges milliner på håndkøbsmedicinmedicin og milliarder gå tabt på grund af nedsat produktivitet, "siger Dr. Paul M. Wise, der er sensorisk psykolog på Monell.

Men mange aspekter ved hoste er stadig dårligt forstået, bl.a. hvordan kemikalier udløser hoste.

Testpersoner skulle indånde chilistof

I den aktuelle undersøgelse, som er præsenteret i Pulmonal Pharmacology and Therapeutics, blev 12 raske, unge voksne bedt om at inhalere forstøvet capsaicin, den brændende bestanddel i chili og en kraftig kemisk stimulering af hoste.

Efter hver indånding, blev mængden af capsaicin fordoblet. Denne procedure fortsatte, indtil personen hostede tre gange inden for 10 sekunder. Den capsaicin- koncentration, som fremkaldte de tre hoste, blev betegnet som den enkeltes hostetærskel.

Nogle af de unge blev forinden bedt om at holde enten en meget sød saccharose-blanding eller rent vand i munden i tre sekunder, spytte væsken i en vask, hvorefter de inhalerede fra capsaicin-forstøveren.

Andre tog tre indåndinger af enten mentol-mættet luft eller ren luft før hver capsaicin-indånding. Mentol-koncentrationen blev valgt for at minde om afkølings-intensiteten af en mentol cigaret.

Sødt udsætter hosterefleks

Både sucrose og mentol øgede mængden af capsaicin, der var nødvendig for at fremkalde en hoste i forhold til almindeligt vand eller ren luft. Saccharose øgede hostetærsklen med omkring 45 procent, mens mentol øgede tærsklen med cirka 25 procent.

- Dette er den første undersøgelse, der empirisk viser, at sød smag reducerer hoste. Dette er også den første undersøgelse, der viser, at mentol alene kan reducere hoste som reaktion på et hoste-fremkaldende middel, siger Dr. Paul Breslin, der også var forsker på undersøgelsen.

Resultaterne støtter hypotesen om, at mentol-cigaretter, kan gøre det lettere for folk at begynde at ryge, fordi mentolen undertrykker hosterefleksen, og dermed gør de første cigaretter mindre bekymrende.

- Menthol kan dulme følsomheden for sensoriske nerver i luftvejene og dermed reelt deaktivere en vigtig refleks-mekanisme, der ellers ville beskytte rygere fra kemiske irritationsmomenter i cigaretrøg, siger Wise.

Undersøgelser på Monell vil fortsætte med at udforske den kemiske fremkaldelse af hoste, sammen med de receptorer og gener, der er involveret i dette system.