Skip to main content
logo for klog kost

Spis spinat og undgå grøn stær

Spinat og andre bladgrøntsager kan reducere risikoen for en af de mest udbredte øjensygdomme markant.

{snippet start}

Det viser en ny Harvard-undersøgelse, hvor forskere har sammenlignet over 100.000 deltageres besvarelser af spørgeskemaer om mad med deres risiko for udvikling af åbenvinklet grøn stær.

Resultaterne viser en 20-30 procent lavere risiko for sygdommen, hvis man jævnligt spiser bladgrøntsager og nitratholdige fødevarer.

Grøn stær er resultatet af et forhøjet tryk i øjet, der giver ubehag og synsnedsættelse. Åbenvinklet grøn stær kaldes også kronisk grøn stær fordi trykket er for højt i mange år.

Ud over et højt tryk kan andre forhold, som grøn stær hos familiemedlemmer, nærsynethed, lavt blodtryk, åreforkalkning  og især høj alder øge risikoen for åbenvinklet grøn stær.

Sygdomme som diabetes, blodpropper på nethinden, regnbuehindebetændelse og skader mod øjet er andre årsager.

Tidligere undersøgelser har vist at nitrit kan reducere risikoen og derfor har forskere fra Harvard Medical School gennemgået to store befolkningsundersøgelser for at finde ud af om der er en sammenhæng mellem mad og grøn stær.

Forskerne undersøgte 63,893 kvinder mellem 1984-2012 fra Nurses 'Health Study og 41,094 mænd mellem 1986-2012 fra Health Professionals Follow-up Study.

Deltagerne var 40 år eller ældre og led ikke ved undersøgelsens start af åbnevinklet grøn stær.

I løbet af undersøgelsen fik 1.483 deltagere konstateret åbnevinklet grøn stær, hvilket fint svarer til at sygdommen rammer omkring en procent af befolkningen.

Deltagerne blev inddelt i kvintiler (femtedele) i forhold til deres indtag af nitrat, hvor det højeste indtag lå på gennemsnitligt ca. 240 mg/dag og deltagerne i det laveste kvintil kun indtog ca. 80 mg/dag.

Nitrat er mest kendt som kunstgødning, som medfører kvælstofforurening, men findes i større elle mindre grad i alle grøntsager. Det findes i større mængder i bl.a.

spinat, rødbede, fennikel og selleri. 

Forskerne konstaterede, at et højt indtag af nitrat i kosten samt bladgrøntsager var forbundet med en 20-30 procent lavere risiko for åbenvinklet grøm stær.

Især for en variant af sygdommen med tidlig paracentralt tab af synsfeltet var sammenhængen særlig stærk (40 procent-50 procent lavere risiko).

"Hvis disse resultater bliver bekræftet i observationelle og interventionsstudier, kan der have betydelige konsekvenser for folkesundheden," skriver forfatterne bag undersøgelsen som er offentliggjort i tidsskriftet JAMA Ophthalmology.