Skip to main content
logo for klog kost
Det er fedt betyder ikke bare, at maden feder, men at den også smager fed.

Er fedt den sjette smag?

Fedt skal ikke bare betragtes som et næringsmiddel, men som en smagsoplevelse på linie med salt, sødt, surt, bittert og umami.

{snippet start}

Forskere har givet det smagsnavnet oleogustus efter at deres forsøg har vist at fedt giver en unik smagsoplevelse, der supplerer de fem andre.

"Smagskomponenten i fedt er ofte beskrevet som bitter eller sur, fordi det er ubehageligt, men nye resuktater afslører, at fedtsyrer fremkalder en unik fornemmelse, der opfylder et andet element af kriterierne for, hvad der udgør en grundlæggende smag, ligesom sødt, surt, salt, bitter og umami," siger dr. Richard Mattes, der er professor i ernæringsvidenskab ved Purdue University i West Lafayette, Indiana, USA.

Hans konklusion er baseret på forsøg med 102 deltagere, der blev bedt om at opdele forskellige smagsoplevelser i forskellige grupper, hvor det viste sig at den fede smag blev placeret særskilt.

Da der ikke er nogen velkendte ord, folk kan bruge til at beskrive smagen af ​​fedt, fik de kopper med smagsopløsninger af salt, sødt, umami, bitter, sur eller fedt, de skulle placere i hver deres gruppe.

Paneldeltagerne kunne let adskille søde, salte og sure smage.

Da vi har tendens til at beskrive enhver ubehagelig smag som bitter blev kopperne med den fede smag oprindeligt grupperet som bitter. Men da de blev om kun at sortere smagen af bitter, umami og fedt, placerede de fedt separat.

Richard Mattes har specialiseret sig i at studere smagsmekanismer og -funktioner og mener, at det ikke bare handler om definitioner, men at gøre fedt til en sjette grundlæggende smag også får konsekvenser i den virkelige verden.

{module also fedt}

"Ved at opbygge et leksikon omkring fedt og forstå dets identitet som en smag, kan det hjælpe fødevareindustrien med at udvikle bedre smagsprodukter, og hjælpe læger og ernæringsundervisere til bedre forstå de sundhedsmæssige konsekvenser af at spise fedt," siger Mattes, der har fået undersøgelsen offentliggjort i tidsskriftet Chemical Senses.

Navnet oleogustus er det latinske ord for fed smag.

"Udtrykket oleogustus ville let kunne genkendes af fagfolk som hørende til smag uden at kunne forveksles med andre fornemmelser af fedt opfattelse," siger Mattes, der dog nok må regne med at vi almindelige bare vil kalde det smagen af fedt.

fedt, smag