Skip to main content
logo for klog kost

Så meget påvirker dine smagsløg din vægt

{module Google Artikel Billedtop}
 
{module 190}

Der er grund til at tro, det har betydning for vores vægt, hvilke smagsoplevelser vi foretrækker. Ny forskning viser nemlig, at mennesker, som ikke kan lide bitre madvarer, har større tendens til at blive overvægtige.

Årsagerne til at vi bliver tykke er mange og komplekse. Og nu viser et nyt studie, at der findes endnu en komponent i det brogede billede af overvægt: Aversionen mod den bitre smag.

Forskerne bag studiet, der er offentliggjort i tidsskriftet Appetite, ville forklare, hvorfor mennesker, der enten er overvægtige eller er i risiko for at blive det, spiser anderledes end slankere mennesker.

Forskerne havde den hypotese, at mennesker med et højere BMI havde en modvilje mod mad med bitter smag, og at de derfor gik udenom disse fødevarer.

Da bitter mad ofte er frugt eller grøntsager, som f.eks. sunde grapefrugt, kål og bønnespirer, gik forskerne ud fra, at det vil påvirke vægten, hvis smagsløgene styrer, så man undgår netop sådanne fødevarer.

Bitter grapejuice

40 deltagere, heraf 28 kvinder og 12 mænd, som alle havde en historik med spiseforstyrrelser, allergier eller sygdom, blev delt op i to grupper: En gruppe med lavt BMI og en med højt. Alle smagte på to bitre drikke, en grapejuice og en bitter chokoladedrik. Og forskerne målte deltagernes reaktioner, bl.a. ved deres ansigtsudtryk.

Deltagerne udfyldte desuden et spørgeskema, hvor de beskrev, hvordan de havde det med bitre smage. Efter de havde smagt de bitre drikkevarer, beskrev de smagen på en skala fra 0 til 100, hvor 0 var slet ikke bitter og 100 var meget bitter. Derudover videofotograferede forskerne deltagernes ansigtsudtryk, når de drak, for at se, hvor forskelligt de reagerede på smagen.

Resultaterne bekræftede forskernes tese og viste, at den bitre smag oplevedes meget mere intenst af dem, der havde et højt BMI end af dem, der havde et lavt BMI.

Smagsopfattelser, både de gode og de dårlige, kan kun være en del af forklaringen på, hvorfor nogle bliver overvægtige, erkender forskerne. Men de mener nu at have dokumenteret, at når nogle mennesker undgår bitre – og derved også sunde – madvarer, kan det have en effekt på vægten.