Søg på Klog Kost

Orange kop med kakaoKoppens farve påvirker vores smagsopfattelse.

Varm chokolade smager bedst i en orange kop

Drikker du din varme chokolade i en orange kop, smager den bedre end hvis den drikkes af en rød kop.

 

Selvom kakaomælken er den samme vil vor opfattelse af koppens farve påvirke vores smagsopfattelse.

Det viser ny forskning fra det polytekniske universitet i Valencia og University of Oxford, hvor forskere undersøgte hvordan varm chokolade smager, hvis den serveres orange, rød, hvid eller cremefarvet kop.

Undersøgelsen føjer sig til den seneste forskning, der viser at vores sanser opfatter mad forskelligt, afhængigt af udseendet (farve og form) på den kop, glas, tallerken eller skål, vi spiser eller drikker af.

"Farven på beholderen, som mad og drikke serveres i kan forbedre nogle egenskaber som smag og aroma," forklarer Betina Piqueras-Fiszman, forsker ved det polytekniske universitet i Valencia (Spanien).

Læs også: Glassets form får dig til at drikke mere

I et eksperiment blev 57 deltagere bedt om at vurdere varm chokolade serveret i fire forskellige typer plastikkopper. De var af samme størrelse, men af forskellige farver: hvid, creme, rød og orange med hvid på indersiden.  

Resultaterne, der er offentliggjort i Journal of Sensory Studies, viser, at deltagerne syntes at chokolade serveret i orange eller cremefarvede kopper smagte bedst.  

Ingen faste regler

Men kakaoens sødme eller duft blev stort set ikke påvirket af koppens farve, dog mente deltagerne at chokoladen var lidt sødere og mere aromatisk i den cremefarvede kop.  

"Der er ingen fast regel om, at smag og aroma øges i en kop af en bestemt farve eller nuance," erkender Piqueras-Fiszman.

"I virkeligheden varierer det i forhold til maden, men producenter og restauranter bør der lægges større vægt på farven af emballagen eller servicet, da det har mere potentiale end man kan forestille sig."  

Læs også: Fedt dæmper aktivitet i hjernens smagscenter

Forskerne påpeger at der er mange andre eksempler på emballages påvirkning af smagsopfattelse - som gule dåser, der giver en smag af citron eller læskedrikke i kolde farver, som blå, der synes mere tørstslukkende end varme farver som rød. Desuden opfattes drikkevarer i pink som mere sukkerholdige.  

Læs også: Dine sanser narrer dig til at spise usundt

I andre tilfælde er det blevet påvist, at jordbær-mousse synes at være sødere og mere intenst på en hvid tallerken i forhold til en sort tallerken. Og kaffe opfatter de fleste som stærkere og mere aromatisk, hvis den serveres i brun emballage, mens blå og gul får folk til at opfatte kaffen som blødere.