Skip to main content
logo for klog kost

Salt forringer din mæthedsfornemmelse

Salt øger fornøjelsen ved fed mad, men forringer dermed også vores mæthedsfornemmelse og får os til at spise mere.

{snippet start}

Det viser to nye undersøgelser fra Deakin University Center for Advanced Sensory Science, hvor forskere konstaterer, at salt fik deltagere til at øge deres mad- og energiindtag med 11 pct.

Forskerne har også set på fed smags påvirkning af mæthedsfornemmelsen afhængig af om maden var saltet eller ej.

"Resultaterne af disse undersøgelser understreger behovet for at reducere saltindholdet i fødevarer, da salt øger mængden af ​​energi folk indtager," siger professor Russell Keast, der er leder af Deakins Center for Advanced Sensory Science og chefforsker på undersøgelserne, der er offentliggjort i Journal of Nutrition and Chemical Senses.

Forskerne fandt også en vigtig brik i et kompliceret puslespil, hvor fedtsmag og mængden af ​​salt i en fødevare er forbundet med udvikling af fedme.

{module also fedt}"I vores undersøgelse spiste deltagere, der kunne smage fedt ved lavere koncentrationer i fødevarer, mindre mad og energi, når de fik fødevarer med et højt fedtindhold og et lavt saltindhold. Men når de fik både salt- og fedtrige fødevarer spiste de betydeligt mere. Men personer, der var mindre følsomme over for fedt, spiste den samme mængde mad uanset saltindholdet," fortæller professor Keast.

"Vores krop har biologiske mekanismer, som skal fortælle os hvornår vi skal stoppe med at spise, og fedt aktiverer disse mekanismer hos mennesker, der er følsomme over for smagen af ​​fedt," forklarer professor Keast.

"Men når salt tilsættes til fødevaren bliver disse mekanismer forstyrret og folk ender med at spise mere fed mad og at din krop med tiden bliver mindre følsom over for fedt." 

Kombinationen af fedt- og saltrige fødevarer ødelægger således vores krops evne til at opdage, at vi er mætte.

{module also mavefedt}

Forskerne håber at forståelsen af hvordan smagen af ​​fedt og salt interagerer åbner nye døre i kampen mod fedme og at den kan give anledning til at finde måder, hvor fed mad giver en bedre mæthedsfornemmelse uden at bruge salt.