Skip to main content
logo for klog kost
Synes du pludselig at maden smager anderledes skyldes det ikke nødvendigvis en ændring af opskriften.

6 overraskende årsager til at maden smager anderledes

Rygere ved at maden smager af mere efter et rygestop, ligesom de fleste har oplevet, at maden mister smag pga. en forkølelse, men der kan være mange andre årsager til at maden skifter smag.

{snippet start}

Og det handler ikke om at producenten har ændret opskriften. Ofte skyldes det at vi befinder os i en anden situation end vi plejer at spise eller drikke i.

Men det kan også skyldes andre at vi har ændret vaner, som vi ikke forbinder med smagen.

Her er seks overraskende grunde til at mad pludselig kan smage anderledes:

1. Fedme

Flere undersøgelser viser at overvægtige har en anden smagsopfattelse af fedt og derfor ikke lægger mærke til, at den mad de spiser er fed. Selv om fedt normalt ikke betragtes som en af de fem smage, så har flere resultater i de senere år antydet, at fedt måske burde være den sjette smag.

Testdeltagere i et forsøg på Purdue University placerede i hvert fald fedt som en særskilt smag, da de fik chancen og forskerne har allerede givet denne sjette smag navnet oleogustus - fed smag.

Spørgsmålet er om fede mennesker langsom har vænnet sig til fedtsmagen eller om de er født med en anderledes smagsopfattelse af fedt, der gør at de tager på.

2. Fedmeoperation

Ændringer i appetit, smag og lugt følger med når folk får en fedme-operation - en såkaldt Roux-en-Y gastrisk bypass, hvor deres mave gøres mindre og tyndtarmen forkortes.

En undersøgelse i 2014 fra University Hospitals of Lecester med deltagelse af 103 fedmeopererede viste, at 42 procent følte, at deres lugtesans var ændret. 73 procent procent syntes at maden smagte anderledes - især madens søde og sure smag. Især bemærkede de en ændring i smagen af ​​kylling, oksekød, svinekød, stegt kød, lam eller pølser, men fisk, fastfood, chokolade, fed mad, pasta og ris smagte nu også markant anderledes.

73 procent af patienterne bemærkede, at de havde udviklet en aversion mod specifikke fødevarer efter operationen. Kødprodukter toppede listen, hvor en ud af tre patienter holdt sig fra enten kylling, hakket oksekød, bøffer, pølser, lam, skinke eller bacon.

{snippet pagead}