Søg på Klog Kost

Laks og spinat kan starte et gigthelvede

Laks kan sætte gang i purinerne.Patienter med urnisyregigt bør gå en stor bue uden om spinat, laks og øl, der kan få et rent gigthelvede til at blusse op.

En ud af 500 danskere - hovedsageligt mænd - bliver ramt af urinsyregigt, hvor et højere niveau af urinsyre, får den opløste urinsyre til at aflejre sig som urinsyrekrystaller i kroppen. Disse krystaller dannes hyppigst i og omkring leddene, og kan medføre en kraftig betændelsesreaktion.

Bestemte føde- og drikkevarer kan medføre, at dit urinsyre niveau stiger. Og er du bevidst om, hvad der skal til for at sætte den proces i gang, har du mulighed for at leve bedre med din gigt uden for mange smertefulde anfald.

  • Madvarer med højt purinindhold kan øge niveauet af urinsyre i dit blod. Bl.a. indvolde som lever og seafood som sardiner, ansjoser, muslinger og laks. Endda også visse grøntsager som f.eks. spinat. At spise bare en enkelt af disse fødevarer kan medføre en opblussen af sygdommen. Spiser du flere af dem samtidig, bliver risikoen meget større. Puriner findes i alle fødevarer, som indeholder protein.
  • Alkohol som øl og likør kan øge urinsyre niveauet i blodet og derved medføre et smertefuldt anfald. Alkoholiske drikke kan være ekstra dårligt for dig, fordi du risikerer dehydrering, som i sig selv øger risikoen for et anfald. Vin er til gengæld ikke forbundet til gigtanfald og kan nydes i begrænset omfang.
  • Dehydrering er en risiko. Hvis din krop ikke få væske nok, stiger niveauet af urinsyre i kroppen, og dine nyrers evne til at udskille den ekstra urinsyre bliver mindre. Så hvis din krop ikke får vand nok, er risikoen for at få et anfald, større.
  • Drikkevarer med fruktose skal man undgå – i hvert fald i store mængder. Drikkevarer, der er sødet med fruktose, kan få gigten til at blusse op.

Disse føde- og drikkevarer er mest almindelige ’gigt-triggere’. Men man må prøve sig frem, da det er meget individuelt, hvor stærkt man reagerer på dem.