Søg på Klog Kost

Tag en burger – og bliv deprimeret

Fastfood som burgere, hotdogs, pommesfrites og McNuggets kan gøre dig deprimeret.Vi kender alle, at man får det rigtig skidt med sig selv, når man har spist noget usundt. Øv, hvorfor gjorde jeg nu det. Men nu har forskerne givet endnu en god grund til at holde igen med den fede, søde og salte fastfood.

Usund mad kan medføre depression. Og der er slet ikke kun tale om den almindelige selv-lede ved at spise noget, der ikke er godt for kroppen. Ifølge en undersøgelse, som er foretaget af forskere ved University of Las Palmas på Grand Canaria og på University of Canada, viser det sig, at industri-kager, croissanter, dognuts og fastfood som burgere, hotdogs og pizzaer giver større risiko for depression.

Flere burgere, mere deprimeret

Risikoen er øget med hele 51 pct. ifølge undersøgelsen, der er offentliggjort i Public Health Nutrition. Det viste sig desuden, at jo mere forsøgspersonerne spiste af det usunde mad, des større blev risikoen.

Og ikke nok med det – forskerne kom også frem til, at de deltagere, som spiste mest usund mad i højere grad var singler, var mindre aktive og havde i det hele taget ringere madvaner, hvilket betød, at de spiste mindre frugt, nødder, fisk, grøntsager og olivenolie.

Derudover havde de større tendens til at ryge og til at arbejde mere end 45 timer om ugen.

- Selv når man spiser små mængder af fastfood og industrielt produceret brød som f.eks. croissanter har man en signifikant højere risiko for at udvikle depression, siger lederen af studiet, Almudena Sanchez-Villegas. Studiet underbygger resultater fra en stor undersøgelse SUN Project (foretaget af University of Navarra Diet and Lifestyle Tracking Program). Her deltog 8.964 personer, som enten havde diagnosen depression eller havde taget antidepressiv medicin.

Mad mod depression

- Selvom flere undersøgelser er nødvendige, bør man holde igen med denne type mad på grund af dets implikationer på helbredet og på ens mentale velbefindende, siger forskeren.

Depression rammer 121 millioner mennesker på verdensplan. Men der findes kun meget lidt viden om, hvordan maden har indflydelse på den mentale tilstand. Tidligere undersøgelser har antydet, at visse fødetyper har en positiv rolle. Det gælder bl.a. B-vitaminer, omega-3 fedt og olivenolie.

Desuden er der noget, der tyder på, at den såkaldte middelhavskost har en præventiv virkning på depression.