
Vin kan forebygge nyresygdom
Drikker du - maximalt - et glas vin dagligt, kan du sikre dig mod nyresygdom - og hjerteproblemer, hvis du allerede har nyresygdom.
Det viser en ny analyse fra University of Colorado, hvor forskere har gennemgået data fra en national sundhedsundersøgelse af næsten 6.000 mennesker for at undersøge hvordan alkohol påvirkede risikoen for nyresygdom. Lidt over tusind af deltagerne havde kronisk nyresygdom.
Forskerne konstaterede, at deltagere, der drak mindre end et glas vin om dagen havde en 37 procent lavere forekomst af kronisk nyresygdom end dem, der ingen vin drak overhovedet.
Blandt undersøgelsens deltagere, der havde kronisk nyresygdom, var dem, der drak mindre end et glas vin dagligt, 29 procent mindre tilbøjelige til at have hjerte-kar sygdom end afholdsfolk.
"I lighed med tidligere undersøgelser, der viser, at moderat forbrug af vin synes at være sundt ved at sænke risikoen for hjertesygdomme og diabetes, tyder denne undersøgelse på en sammenhæng mellem moderat forbrug af vin og lavere risiko for kronisk nyresygdom," siger Thomas Manley, der er forkningsdirektør i den amerikanske nyreforening.
Alkoholmisbrug øger risikoen
Mådehold er nøglen for nyrepatienter, når det kommer til alkohol, med et par forbehold, understreger Manley.
"Overdrevent alkoholforbrug har afgjort vist sig at have en negativ indvirkning på nyrefunktionen. Alkohol kan også forværre forhøjet blodtryk, der er en væsentlig årsag til kronisk nyresygdom, så personer, som ikke har fået styr på det forhøjede blodtryk, bør absolut begrænse mængden af alkohol," siger han.
"Det er også vigtigt at overveje det ernæringsmæssige indhold i de forskellige alkoholiske drikke for at være sikker på, det er i overensstemmelse med den foreskrevne nyrekost."
Nyrepatienter skal være opmærksomme på deres kost og den danske nyreforening har disse anbefalinger:
- Begræns indtaget af protein. Det kan lindre symptomerne ved kronisk nyresvigt, og i nogle tilfælde måske bremse sygdomsudviklingen.
- Væskeindtag. Ved let til moderat nyresygdom anbefaler man at drikke rigeligt med væske, ca. 2 liter vand daglig. Ved kronisk nyresvigt anbefales ikke rigelig væske, men en individuelt fastsat mængde væske daglig, for at undgå væskeophobning i kroppen.
- Kaliumbegrænsning er ofte nødvendigt ved fremskreden nyresygdom, fordi nyrerne har nedsat evne til at fjerne kalium fra blodet.
- Fosfatbegrænsning anbefales, når fosfatindholdet i blodet er forhøjet. Ellers kan der opstå skadevirkninger på knoglerne.
- Overdrevet saltforbrug. Skærer man ned på saltet, kan man i nogle tilfælde nedsætte blodtrykket og tendensen til væskeophobning ved nyresvigt.
- Tilstrækkelig ernæring. Det er meget vigtigt, at mennesker med kronisk nyresygdom får kalorier nok, så de ikke taber sig. Når man både skal begrænse protein, kalium og fosfat, kan det blive vanskeligt selv at sammensætte en alsidig, sund og tilstrækkelig kost.