Skip to main content
logo for klog kost

Vindruer kan forhindre fedtforgiftnng af nyrerne

{module Google Artikel Billedtop}
Vindruekerner og vindrueskindet indeholder meget stræke antioxidanter, der i store mængder tilsyneladende kan forhindrer fedts ødelæggelse af nyrerne.
 

Antioxidanter i vindruekerner og -skind bremser eller ligefrem forhindrer nyreskader, der opstår som følge af for meget fed mad.

Det viser en ny undersøgelse offentliggjort i tidsskriftet Applied Physiology, Nutrition og Metabolism, hvor forskere fra Tunesien undersøgte hvordan et ekstrakt af vindruekerner og vindrueskind fra en kultiveret druesort kaldet Carignan påvirkede rotter.

Rotterne fik mad med et højt fedtindhold, der forårsagede en mild nyreskade. Det viste sig ved stigninger i plasma-urinstof-og protein i urinen. Forskerne fandt forøgede forekomster af triglycerider, især mættede fedtsyrer, tegn på stigning i oxidativt stress og forringede kobber-niveauer i nyrerne.

Færre vævsskader

Der var også tegn på vævsforstyrrelser i nyrernes struktur. Men når dyrene fik et vindruekerne og -skind ekstrakt, svarende til 35g/dag for et menneske på 70 kg, sammen med den fedtrige kost var der en delvis reduktion i triglyceride-aflejring og vævsskader.

Forfatterne mener at polyfenoler, herunder resveratrol sandsynligvis er årsagen til ekstraktets positive virkninger. Endvidere forhindrede ekstraktet oxidativt stress og kobber-reduktion.

"I vores forskning har fedme-forgiftede nyrer og proteinuri vist sig at kunne reduceres af vindruekerne og -skind ekstrakt, hvilket måske skulle bruges som et forebyggende kosttilskud for højrisiko-patienter," siger medforfatter Kamel Charradi, der er forsker ved Laboratoriet for bioaktive stoffer ved Center for Bioteknologi på Borj-Cedria (CBBC) i Tunesien.

Denne forskergruppe har tidligere udgivet arbejde, der viser fordelene ved vindruekerne og vindrueskind ekstrakt i bekæmpelsen af fedme, hjertekar-problemer, fedtforgiftning af hjernen og nyrekræft.