Skip to main content
logo for klog kost

Frugt og grønt sikrer din syre-base balance

{module Google Artikel Billedtop}
Har man kronisk nyresygdom gælder det om at holde syre-base balancen. Det kan lige så godt ske ved at spise rigeligt frugt og grønt som at tage bicarbonat. Tal dog med din læge før du dropper tilskud eller medicin.
 

Kronisk nyresygdom rammer op mod 10 procent af den voksne befolkning, men man kan beskytte sig mod forværring ved at spise mere frugt og grønt.

Det viser en ny undersøgelse, der netop er offentliggjprt i tidsskriftet Clinical Journal of American Society of Nefrology, hvor forskere fra Texas A & M College of Medicine påviser at frugt og grønt i kosten kan hjælpe med at beskytte nyrerne mod for meget syre ophobning.

Typisk dansk og vestlig kost er baseret på dyre- og kornprodukter, som er stærkt sure og kan føre til metabolisk acidose, når for meget syre ophobes i kroppen.

Metabolisk acidose er, når syrebase-balancen (pH-niveauet) i kropsvæsken er for surt.

Det er især almindeligt hos patienter med kronisk nyresygdom, fordi nyrerne er ansvarlige for at fjerne syre gennem urinen. Metabolisk acidose kan forårsage hurtig vejrtrækning, forvirring og apati. Svære tilfælde kan føre til chok eller død.  

Base tilskud som eksempelvis bicarbonat anvendes til behandling af patienter med svær metabolisk acidose, men det kan også hjælpe at spise mere frugt og grønt, der er basisk.  

Nyrefunktionen den samme

Det konstaterede lægerne Nimrit Goraya og Donald Wesson fra Texas A & M College of Medicine ved at teste 71 hypertensive fase 4-patienter med  kronisk nyresygdom, der tilfældigt blev udset til enten at spise ekstra frugt og grøntsager eller fik basisk medicin i et år. Behandlingerne var doseret med henblik på at reducere kostens syre til det halve.  

Blandt de vigtigste resultater:

  • Nyrefunktionen var ens hos de to grupper efter et år.
  • Det totale kuldioxid (PTCO2)-indhold i blodets plama steg hos begge grupper, hvilket er tegn på svækkelse af metabolisk acidose. PTCO2 var dog højere hos patienter, der fik bicarbonat end hos dem, der spiste flere frugter og grøntsager.  
  • Urinmålinger af nyreskade var lavere efter et år i begge grupper.
  • Selv om frugt og grøntsager er rige på kalium og kan hæve blodets kalium-indhold til farlige niveauer, steg niveauet ikke i nogen af grupperne.  

Spørgsmålet er dog om undersøgelsens konklusioner vil få nogen klinisk effekt.

"En lille gruppe af stærkt motiverede patienter, der ønsker at reducere deres pilleforbrug ved kostændringer kan have fordel af denne undersøgelse. Men mange patienter har svært ved at overholde en diæt med et høj indtag af frugt og grøntsager og kan derfor være mere tilbøjelige til at bruge tilskud," siger Dr. Muhammad Yaqoob fra Bartshealth NHS Trust og William Harvey Research Institute i London i en kommentar til undersøgelsen.