Skip to main content
logo for klog kost
Rødt kød øger risikoen for nyresygdom og tilyneladende også nyrepatienters risiko for hjertekar-problemer.

Røde bøffer øger risikoen for kronisk nyresygdom

Fordøjelsen af visse typer mad i tarmen medfører en forhøjet risiko for kronisk nyresygdom.

{snippet start}

Forskere fra Cleveland Clinic har for første gang knyttet trimethylamin-N-oxid (TMAO), som er en metabolit, der dannes under fordøjelsen af mad med næringsstofferne cholin og carnitin, til kronisk nyresygdom.

TMAO er allerede tidligere blevet forbundet med hjertesygdomme, hvor blodindholdet har vist sig at være et effektivt værktøj til at forudsige fremtidige hjerteanfald, slagtilfælde og død. TMAO udvikles i tarmen under fordøjelsen af cholin og carnitin, der er to næringsstoffer, som især findes i animalske produkter såsom rødt kød og lever. Cholin findes også i æggeblommer og mejeriprodukter med et højt fedtindhold.

Mere end 20 millioner amerikanere og omkring 3-400.000 danskere skønnes at have kronisk nyresygdom, hvoraf mange er udiagnosticeret. Det er forårsaget af et gradvist tab af nyrefunktion over tid. Efterhånden som sygdommen forværres, kan affaldsprodukter ophobes i blodet og være dødelig uden behandling. Det har længe været kendt, at patienter med kronisk nyresygdom har en øget risiko for hjertekarsygdom, men de præcise mekanismer, der forbinder de to sygdomme er ikke kendt. Men det nyopdagede TMAO link giver yderligere indsigt i sammenhængen mellem hjertekarsygdomme og kronisk nyresygdom.

"Det er en tredobbelt risiko. Forhøjede TMAO-niveauer i blodet er knyttet til fremtidige hjerteproblemer og hos personer med normal nyrefunktion forudsiger forhøjede niveauer en øget risiko for udvikling af kronisk nyresygdom på lang sigt. Dyreforsøg viser, at langvarig udsættelse for højere niveauer af TMAO fremmer nedsat nyrefunktion og åreforkalkning, og da nyrerne ikke fungerer bliver det sværere at eliminere TMAO, hvorfor indholdet stiger yderligere og yderligere øger risikoen for hjertekar- og nyresygdom," siger dr. Stanley Hazen, der er formand for Institut for Cellulær og Molekylær Medicin på Cleveland Clinic.

Forskerne målte det fastende TMAO-indhold hos 521 patienter med kronisk nyresygdom og hos 3.166 forsøgspersoner uden kronisk nyresygdom - og fulgte dem i fem år. Resultaterne viste, at TMAO var højere hos patienter med kronisk nyresygdom, og forhøjede TMAO niveauer blev forbundet med større dødelighed hos begge grupper.

I dyreforsøg fandt forskerne også, at kost, der i længere tid øgede indholdet af TMAO var forbundet med opståen og udvikling af kronisk nyresygdom. Yderligere undersøgelser er nødvendige for at bestemme, om kostændringer kan forsinke udviklingen af både kronisk nyresygdom og medfølgende hjertekarsygdomme.

"Vores undersøgelser forbedrer perspektiverne for at kostændringer kan hjælpe med at forsinke udviklingen af kronisk nyresygdom. Desværre ved vi meget lidt om kost og udvikling af nyresygdom," siger dr. W.H. Wilson Tang fra Department of Cardiovascular Medicine og medforfatter på undersøgelsen.

nyresygdom, rødt kød, TMAO, cholin, carnitin, lever