Søg på Klog KostBare en druktur får tarmen til at lække giftstoffer

Især kvinders tarme lækker skadelige endotoksiner, hvis de drikker meget alkohol på kort tid.

 

Det viser en ny undersøgelse af blodets inhold af endotoksiner efter at testdeltagere på kort tid drak sig fulde. Blodprøverne viste, at endotoksiner, som er giftstoffer i visse tarmceller, fik kroppen til at producere immunceller, som forårsager feber, inflammation og ødelagt væv.

"Vi fandt, at en enkelt druktur kan fremkalde en immunrespons, der potentielt kan påvirke sundheden for en ellers sund person," siger undersøgelsens hovedforfatter dr. Gyongyi Szabo, der er professor i medicin og næstformand for Institut for Medicin ved University of Massachusetts Medical School.

"Vores observationer tyder på, at en enkelt druktur er farligere end hidtil antaget."

Druk er her defineret som en alkoholkoncentration i blodet på 0.08g/dL eller derover. For en typisk voksen svarer dette til indtagelse af fem eller flere genstande for mænd eller fire eller flere drinks til kvinder i løbet af ca. to timer, afhængig af kropsvægt.

På lang sigt kan druk skade leveren og andre organer, men det er afgørende nyt, at en enkelt druktur kan forårsage skadelige sundhedsmæssige effekter som bakteriel lækage fra tarmen ind i blodbanen, lyder det i en erklæring udsendt fra det amerikanske National Institute on Alcohol Abuse and Alcoholism.

Kvinder hurtigere påvirkede

Resultaterne er baseret på en test af 11 mænd og 14 kvinder, der fik nok alkohol til at hæve deres alkohol i blodet til mindst .08 g/dl inden for en time. Blodprøver blev derefter taget hver 30 minut i de efterfølgende fire timer og igen 24 timer senere.

Szabo og hans kolleger fandt, at alkoholen resulterede i en hurtig stigning af endotoksin i blodet. Endotoksiner findes i cellevæggen hos visse bakterier og frigives, når cellen bliver ødelagt. De fandt også tegn på bakterie-DNA i blodet, hvilket viser, at bakterier var trængt ud af tarmen. Sammenlignet med mænd havde kvinder mere alkohol og cirkulerende endotoksinniveauer i blodet.

Tidligere undersøgelser har bundet kronisk alkoholforbrug til øget tarm permeabilitet, hvor potentielt skadelige produkter kan rejse gennem tarmvæggen og blive ført til andre dele af kroppen. Større tarm gennemtrængelighed og øget endotoksinniveauer har været knyttet til mange af de sundhedsmæssige spørgsmål i forbindelse med kronisk druk, herunder alkoholrelateret leversygdom.