Søg på Klog Kost

Børn med irritabel tyktarm har oftere også problemer med tyndtarmen i form af cøliaki.

Børn med irritabel tyktarm har oftere cøliaki

Cøliaki er en autoimmun sygdom, der påvirker tyndtarmen og ifølge en ny undersøgelse især forekommer blandt børn med irritabel tyktarm.

 

Cøliaki eller glutenallergi rammer omkring 1 ud af 100 mennesker på verdensplan og kan føre til alvorlige helbredsproblemer.

Tilstanden er arvelig, og personer med en forælder, barn eller søskende med cøliaki har en 10 procents risiko for at udvikle det. Hvis det ikke behandles, kan det føre til type 1-diabetes, dissemineret sklerose, anæmi, osteoporose, infertilitet, abort, neurologiske problemer og tarmkræft.

Selvom tidligere undersøgelser har vist en øget forekomst af cøliaki hos voksne med irriteret tarmsyndrom, er denne sammenhæng ikke tidligere blevet påvist hos børn, siger forskere fra universitetet i Bari i Italien, der står bag den nye undersøgelse, som er offentliggjort i tidsskriftet JAMA Pediatrics.

De mener, at deres resultater tyder på alle børn med irritabel tarmsyndrom bør screenes for cøliaki.

Firedoblet risiko

Undersøgelsens resultater er baseret på 992 børn, der mellem 2006 og 2012 blev henvist til et center for diagnosticering og opfølgning af gastrointestinale lidelser.

Blodprøver fra alle børnene viste, at 270 af dem havde irritabel tarmsyndrom, 201 havde funktionel dyspepsi, 311 havde funktionelle mavesmerter og 210 blev taget ud af undersøgelsen, fordi de havde en anden lidelse, der skyldtes mavesmerter.

Resultaterne viste, at 4,4% af børn med irriteret tyktarm også blev testet positiv for cøliaki, sammenlignet med kun 1 % af dem med funktionel dyspepsi og 0,3 % af dem med funktionelle mavesmerter.

Og forskerne siger, at forekomsten af cøliaki blandt børn med irriteret tyktarm er fire gange højere end hos andre børn.

I konklusionen til deres undersøgelse skriver forskerne:

"Identifikationen af irritabel tarmsyndrom som en højrisiko- betingelse for cøliaki kan være til hjælp i pædiatrisk primær pleje, så man undgår at teste tilfældigt for cøliaki hos alle børn med tilbagevendende mavesmerter og koncentrere screeningen til børn med irritabel tyktarm."