Søg på Klog Kost

Overvægtiges tarmbakterier betyder tilsyneladende at de ophoberr mere fedt.

Overvægtige menneskers tarmbakterier gør mus fede

 

Tvillingeforsøg afslører at overvægtige mennesker har en anden bakteriekultur i tarmene end slanke mennesker, men også at den kan ændres.

Det understeger et nyt forsøg, hvor forskere overførte tarmbakterier fra både overvægtige og slanke personer til mus. de mus, der fik påført tarmbakterier fra overvægtige mennesker begyndte at tage på, mens der intet skete med mus, som fik tarmbakterier fra slanke mennesker.

Forsøget kommer kort efter at en undersøgelse fra Københavns Universitet viste at overvægtige har færre - og færre forskellige typer - tarmbakterier.

Den nye undersøgelse fra Washington University School of Medicine viser til gengæld at det er muligt at påvirke bakteriekulturen til enten en overvægtig eller slank profil.

Den amerikanske undersøgelse er baseret på udtag af tarmprøver fra enæggede tvillinger, der havde udviklet sig i hver deres retning vægtmæssigt. den ene var slank og den anden overvægtig.

Forskerne transplanterede derefter de disharmoniske tvillingers bakterier ind i tarmene på mus, der var opvokset i et sterilt miljø, hvor de ikke havde udviklet en selvstændig bakteriekultur.

Det første forskerne kunne konstatere var, at musene, der havde fået den overvægtige tvillings bakterier fik en højere fedtprocent end musene, der havde fået den slanke bakteriekultur.

"Det kan ikke tilskrives forskelle i mængden af mad, de spiste , så der var noget i bakteriekulturen der kunne overføre denne egenskab," siger Jeffrey Gordon, direktør for Center of Genome Sciences and System Biology ved universitetet og medforfatter på artiklen om undersøgelsen, som er offentliggjort i tidsskriftet Science.

Forskerne udførte derfor, hvad Gordon kalder "Tarmbakteriernes krig", hvor mus, der havde modtaget bakterier fra en slank tvilling blev sat sammen med mus, der havde fået bakterier fra en overvægtig tvilling.

Udelikat bakterieudveksling

"Mus udveksler - pænt sagt - nemt deres bakterier," siger Gordon om musenes almindelige praksis med at spise hinandens afføring.

Efter at musene havde levet sammen i 10 dage konstaterede forskerne, at de overvægtige mus havde overtaget de slankere mus bakteriekultur og var begyndt at ændre deres metaboliske profil. De slanke mus udviste til gengæld ingen metaboliske ændringer, hvilket for forskerne indikerede at den slanke bakteriekultur havde vundet.

Ifølge forskernes resultater, forhindrede nogle tarmbakterier fra de slanke mus de overvægtige mus i at akkumulere for meget fedt.

yderligere forskning viste, at bestemte medlemmer af Bacteroidetes phylum kunne indvadere tarmene hos de overvægtige mus og slå sig ned i ellers ubeboede nicher. Disse bakterier udløste derefter ændringer i stofskiftet.

Spørgsmålet er så hvorfor vi har en fedme-epidemi og ikke slanke-epidemi.

For at besvare det spørgsmål satte forskerne en gruppe mus på en diæt, der mindede om en typisk amerikansk kost - meget mættet fedt og lidt fiber. En anden gruppe fik omvendt en diæt med højt fiberindhold og lavt indhold af mættet fedt.

Nu viste det sig at de slanke mus tarmbakterier ikke påvirkede de overvægtige mus metaboliske funtioner.

Det tyder på, at der ligger et mere komplekst samspil mellem kost, kropsmasse og tarmbakterier til grund for de menneskelige metaboliske forstyrrelser end forskerne har forstået, mener forskerne.

"Vi har nu en måde at identificere disse interaktioner og finde ud af hvordan vi kan ændre vores - usunde - kost til at få gode bakterier til at etablere sig i vores tarme," siger Gordon.

"I fremtiden vil den ernæringsmæssige værdi og den måde fødevarer påvirker vore tarmkultur kræve større overvejelse for at sikre at maden påvirker os inside-out og ikke kun udefra og ind."

Eller også skulle fedmeoperationer i fremtiden indebære at man tilførte bakteriekultur fra slanke mennesker.