Skip to main content
logo for klog kost
Pebermynte-te kan måske hjælpe med at dæmpe smerter.

Pebermynte hjælper mod irriteret tyktarm

Pebermynte har i mange år været kendt som smertedæmpende for patienter med irritabel tarmsyndrom, men først for nylig har australske forskere kunnet forklare hvorfor.

{snippet start}

Irritabel tarmsyndrom er en lidelse, der rammer op mod 20 procent af befolkningen, dobbelt så mange kvinder som mænd. Sygdommen er også kendt som IBS - en forkortelse af den engelske betegnelse "Irritable Bowel Syndrome".

Irritabel tyktarm medfører mavesmerter og ændring af afføringsvaner, samt udspiling og oppustethed i maven. Patienter med mildere symptomer kan blive hjulpet gennem livsstilsændringer og nogle medicinske behandlinger, men patienter med svære symptomer mangler i øjeblikket en effektiv behandling.

Ukendt forklaring

I en artikel i tidsskriftet Pain, forklarer forskere fra Adelaide universitets Nerve-Gut Research Laboratory i Australien, hvordan pebermynte aktiverer en "anti-smerte" kanal i tyktarmen, som beroliger inflammatoriske smerter i mave-tarmkanalen.

"Mens pebermynte har været almindeligt ordineret af naturlæger i mange år, har der indtil nu ikke været nogen klinisk evidens, der har kunnet forklare, hvorfor det er så effektivt til at lindre smerter," siger Dr. Stuart Brierley.

"Vores forskning viser, at pebermynte virker via en specifik anti-smerte kanal kaldet TRPM8, der mindsker smertefølsomme fibre, især de der aktiveres af sennep og chili.

Dette er potentielt det første skridt i fastlæggelsen af en ny type af almindelig klinisk behandling af irritabel tyktarm," siger han.