Søg på Klog Kost

Soja kan reducere risikoen for fedtlever

Proteiner i soyabønner synes at kunne sikre en bedre omsætning af fedt i leveren.Sojaprotein i tofu eller youghurt kan reducere fedtophobning og triglycerider i leveren hos overvægtige personer ved delvis at genoprette funktionen af en væsentlig signalvej i leveren.

Fedt omsættes i leveren og hos fede mennesker kan transporten af fedt til fedtvæv falde til et punkt, hvor leveren bliver en losseplads for overskydende fedt.

- Næsten en tredjedel af amerikanske voksne har fedtlever sygdom, mange af dem uden symptomer, fortæller Hong Chen, der er assisterende professor i fødevarevidenskab og human ernæring ved University of Illinois.

- Fedme er en væsentlig risikofaktor for denne tilstand, hvilket kan føre til leversvigt.

- Når fedt ophobes i et organ, hvor det ikke er meningen at lagre fedt - som i leveren, kan dette organs vitale funktion blive faretruende kompromitteret, forklarer hun.

Reduceret med en femtedel

Sojaprotein i tofu og yoghurt synes at reducere belastningen af den fedtholdige lever, fortæller Chen, der i en undersøgelse over 17 uger har sammenlignet fedtophobning i leveren hos magre og fede rotter, som enten fik en kost, som indeholdt et mælkebaseret protein kaldet kasein, eller en kost, som indeholdt sojaprotein.

De fede rotter, der blev fodret med soja viste en 20 procent reduktion i triglycerider og samlet fedt akkumulering i leveren, hvilket får Chen til at mene, at sojaprotein kan anvendes til at lindre symptomerne på fedtlever sygdom.

Dyrene på mælkeprotein viste nemlig ikke nogen tegn på forbedring af levertallene.

Forskerne opdagede også, at sojaprotein delvist genoprettede Wntβ-catenin signalvejen, der en afgørende for fedtstofskiftet.

- Hos mange overvægtige personer, er der en slags trafikprop, og når mere fedt kan renses ud af leveren, er der mindre pres på organet, siger Chen.