Skip to main content
logo for klog kost

Valnødder styrker tarmen og hjertet

Spiser du valnødder dagligt kan det forebygge hjertekar-problemer ved at styrke bakteriekulturer i dit tarmsystem.

{snippet start}

Det antyder en ny undersøgelse fra Penn State University i Pennsylvania, USA, hvor forskere i et såkaldt kontrolleret, randomiseret (tilfældighedsbaseret) forsøg har testet effekten af valnødder.

"Erstatter du din sædvanlige snack - især hvis det er en usund snack - med valnødder, er det en lille ændring, der kan forbedre din diæt," siger Kristina Petersen, der er lektor på Penn State samt medforfatter på undersøgelsen, der er er offentliggjort i Journal of Nutrition.

"Der er betydelige beviser på, at små forbedringer i kosten i høj grad gavner sundheden. At spise 50-75 gram valnødder om dagen som en del af en sund kost kan være en god måde at forbedre tarmsundheden og reducere risikoen for hjertesygdomme."

Tidligere forskning har vist, at valnødder, når de kombineres med en diæt med lavt mættet fedt, kan have hjertesunde fordele. For eksempel har tidligere forsøg vist, at det at spise valnødder dagligt sænker kolesterolniveauer og blodtryk.

Ifølge forskerne har anden forskning fundet, at ændringer i bakterierne i mave-tarmkanalen - også kendt som tarmens mikrobiom - kan hjælpe med at forklare hjerte-kar-fordelene ved valnødder.

"Der arbejdes meget på at undersøge tarmsundhed, og hvordan det påvirker det generelle helbred," siger Penny Kris-Etherton, der er professor i ernæring på Penn State.

"Så ud over at se på faktorer som lipider og lipoproteiner, ønskede vi at se på tarmsundheden. Vi ønskede også at se, om ændringer i tarmsundheden med forbrug af valnødder var relateret til forbedringer i risikofaktorer for hjertesygdomme."

I alt deltog 42 overvægtige eller fede personer mellem 30 og 65 år. Før undersøgelsen startede, blev deltagerne placeret på en gennemsnitlig amerikansk diæt i to uger.

Efter denne indkørings-diæt blev deltagerne tilfældigt placeret i en af ​​tre diætgrupper, som alle indeholdt mindre mættet fedt end indkøringsdiæten. I den ene fik deltagerne hele valnødder, i den anden fik deltagerne den samme mængde alfa-linolensyre (ALA) og flerumættede fedtsyrer uden valnødder, og i den tredje fik deltagerne en diæt, der delvist erstattede oleinsyre (en anden fedtsyre) for den samme mængde ALA, der findes i valnødder, men uden valnødder.

I alle tre diæter erstattede valnødder eller vegetabilske olier mættet fedt, og alle deltagere fulgte hver diæt i seks uger.

Forskerne indsamlede fækale prøver 72 timer før deltagerne var færdige med indkøringsdiæten og hver af de tre undersøgelsesdiætperioder for at analysere bakteriekulturen.

”Valnødde diæten berigede et antal tarmbakterier, der tidligere har været forbundet med sundhedsmæssige fordele," siger Kristina Petersen.

"En af dem er Roseburia, som har været forbundet med beskyttelse af tarmslimhinden. Vi så også berigelse af Eubacteria eligens og Butyricicoccus."

Forskerne fandt også, at der efter valnødde diæten var betydelige sammenhænge mellem ændringer i tarmbakterier og risikofaktorer for hjertesygdomme.

Eubacterium eligens var omvendt forbundet med ændringer i flere forskellige blodtrykmålinger, hvilket antyder, at et større antal af Eubacterium eligens er forbundet med større reduktioner i risikoen for hjertekarproblemer.

Derudover var et større antal Lachnospiraceae forbundet med større reduktion i blodtryk, total kolesterol og ikke-HDL-kolesterol.

Der var til gengæld ingen signifikante sammenhænge mellem berigede bakterier og hjertesygdomme risikofaktorer efter de to andre diæter.

Regina Lamendella, der er lektor i biologi ved Juniata College, siger, at konklusionerne er et eksempel på, hvordan folk kan fodre tarmens mikrobiom på en positiv måde.

"Fødevarer som hele valnødder giver et bredt udvalg af substrater - fedtsyrer, fiber og bioaktive forbindelser - som vores tarmmikrobiomer kam leve af," siger Lamendella.

"Til gengæld kan dette hjælpe med at generere fordelagtige metabolitter og andre biprodukter til vores kroppe."