Søg på Klog KostStenalderkost kan hjælpe på tarmsygdomme

En stenalder-lignende diæt kan reducere problemerne og forbedre symptomerne på Crohns og Colitis ulcerosa.

 

Det antyder i hvert fald en ny undersøgelse af 12 unge patienter mellem 10 og 17 år, som i 12 uger blev sat på en speciel diæt kaldet den specifikke kulhydrat kost (SCD), der udelukker korn, mejeriprodukter, forarbejdede fødevarer og sukker, med undtagelse af honning. Diæten fremmer kun naturlige, næringsrige fødevarer, som omfatter grøntsager, frugter, kød og nødder.

Efter ​​de 12 uger viste otte ud af de 10 patienter, der afsluttede undersøgelsen, signifikant forbedring.

Undersøgelsen er lavet af dr. David Suskind, der er gastroenterolog på Seattle Childrens Hospital og er netop offentliggjort i Journal of Clinical Gastroenterology.

Crohns og Colitis ulcerosa samles under betegnelsen inflammatorisk tarmsygdom (IBD), som læger mener opstår fordi noget går galt mellem et barns genetik, deres immunsystem og bakteriekulturen i tarmen. 

Hos de fleste mennesker er bakterierne i fordøjelseskanalen uskadelige, men i nogle tilfælde udvikler bakteriekulturen sig forkert og får en persons immunsystem til at angribe tarmen. Det er stadig uvist hvorfor dette sker.

Suskind var fast besluttet på at finde bedre og mere effektive behandlingsmuligheder for IBD, og ​​så satte han sig for at forske i kost og er nu nået frem til SCD-diæten.

"I årtier eller længere, har eksperter sagt, at kost ikke betyder noget, at det ikke påvirker sygdommen," siger Suskind. 

"Nu ved vi, at kosten har en effekt, en stærk indflydelse. Det virker, og nu er der beviser."

Indtil nu har der kun været et par case-rapporter, hvor en diæt har været brugt som en behandling af IBD. Denne undersøgelse er den første, der viser, at diæt kan være sikker og effektiv.

"Dette ændrer paradigmet for, hvordan vi kan vælge at behandle børn med inflammatorisk tarmsygdom," siger Suskind om resultaterne.

"Hver person sygdom er enestående, ligesom hver person er unik," siger Suskind.

"SCD er endnu et middel, som kan hjælpe med at behandle disse patienter. Det kan godt være, at det ikke er den bedste behandlingsmulighed for alle, men det er en effektiv behandling for dem, der ønsker at prøve en diæt."