Søg på Klog KostDerfor rammes du af hvede-allergi

En ny undersøgelse kan forklare, hvorfor folk, der ikke har cøliaki, alligevel oplever en bred vifte af tarmproblemer efter indtagelse af hvede og andre korn. 

 

Resultaterne antyder, at disse mennesker har en svækket tarmbarriere, hvilket betyder, at mikrober og bakterier ryger ud i resten af kroppen, hvor de fører til en inflammatorisk immunrespons.

"Vores undersøgelse viser, at symptomerne, som personer med denne lidelse rapporterer, ikke er sådan, som nogle mennesker har antydet," siger undersøgelsens medforfatter dr. Peter H. Green, der er professor i medicin ved Columbia University Medical Center og direktør for Cøliakicenteret. 

"Det viser, at der er en biologisk basis for disse symptomer hos et betydeligt antal af disse patienter," siger Green, der har fået undersøgelsen offentliggjort i tidsskriftet Gut.

Cøliaki er en autoimmun sygdom, hvor immunsystemet fejlagtigt angriber foring af tyndtarmen efter en person, der er genetisk modtagelige for sygdommen, indtager gluten fra hvede, rug eller byg. Dette fører til en række gastrointestinale symptomer, herunder mavesmerter, diarré og oppustethed.

Forskere har kæmpet for at afgøre, hvorfor nogle mennesker, der mangler det karakteristiske blod, væv eller de genetiske markører for cøliaki alligevel har cøliaki-lignende tarmsymptomer, samt lider af træthed, kognitive prblemer eller stemningsforstyrrelse efter indtagelse af fødevarer, der indeholder hvede, rug eller byg. 

En forklaring på denne tilstand, der er kendt som ikke-cøliaki gluten- eller hvedeoverfølsomhed (forkortet NCWS på engelsk), er, at enten korn eller andet udløser en akut systemisk immunaktivering, snarere end en strengt lokaliseret tarm immunrespons. 

Fordi der ikke er nogen biomarkører for denne lidelse er nøjagtige tal for dens udbredelse ikke tilgængelige, men det skønnes at påvirke omkring en procent af befolkningen, hvilket er nogenlunde samme forekomst som cøliaki.

I den nye undersøgelse har forskerne undersøgt 80 personer med ikke-cøliaki glutene eller hvedeoverfølsomhed samt 40 personer med cøliaki og 40 raske kontrolpersoner. 

Trods omfattende tarmskader i forbindelse med cøliaki, var blodmarkører for medfødt systemisk immunaktivering ikke forhøjet i cøliaki gruppen. Dette antyder, at den intestinale immunrespons hos cøliakipatienter, er i stand til at neutralisere mikrober eller mikrobielle komponenter, der kan passere gennem det beskadigede intestinale barriere og derved forhindre en systemisk inflammatorisk respons mod stærkt immunstimulerende molekyler.

NCWS-gruppen var markant anderledes og resultaterne antyder, at den identificerede systemiske immunaktivering ved NCWS er forbundet med øget udsivning af mikrobielle og kostbestanddele fra tarmen i kroppen, delvis på grund af celleskader og svækkelse af den tarmbarrieren.

Forskerne fandt også, at NCWS- deltagere, der fulgte en kost, som udelukkede hvede og relaterede korn i seks måneder var i stand til at normalisere deres niveauer af immunaktivering og cellemarkører for tarmskader. Disse ændringer var forbundet med signifikant forbedring af både tarm- og andre symptomer, viste deltagernes besvarelser af detaljerede spørgeskemaer.

Bevægeapparatet | 02. apr 2013

10 superfoods mod slidgigt

Selv om der ikke findes nogen effektiv medicin eller forebyggelse af slidgigt kan en sund…

"Dataen tyder på, at vi i fremtiden, kan bruge en kombination af biomarkører til at identificere patienter med følsomhed ikke-cøliaki hvede, og til at overvåge deres respons på behandlingen," siger dr. Alaedini.

"Disse resultater giver os en ny forståelse af følsomhed over for hvede, der ikke skyldes cøliaki, og vil sandsynligvis have stor betydning for diagnose og behandling," siger medforfatter dr. Umberto Volta, der er professor i intern medicin ved universitetet i Bologna, som har medvirket i undersøgelsen. 

"I betragtning af det store antal mennesker, der er berørt af sygdommen og dens betydelige negative sundhedsbelastning, er dette et vigtigt forskningsområde, der fortjener meget mere opmærksomhed og finansiering."

 

I fremtidige studier af NCWS planlægger forskerne at undersøge de mekanismer, der er ansvarlige for at udløse tarmskader og brud på tarmbarrieren og for yderligere at karakterisere de immune celleresponser.