Skip to main content
logo for klog kost
Både balsamicoeddike og ekstra oliveolie indeholder stoffer, der kan hæmme udviklingen af stoffer i tarmsystemet, som kan medføre åreforkalkning.

Balsamico-eddike kan forebygge åreforkalkning

Stoffer i olivenolie og balsamico eddike kan undertrykke tarmbakterier, der øger risikoen for hjertesygdom.

{snippet start}

Det antyder en ny undersøgelse fra Cleveland Clinic i Ohio, USA, hvor forskere har afprøvet et kosttilskud, som forhindrede tarmbakterier i at forvandle usund mad til metabolitter, som medfører åreforkalkning.

Resultaterne tyder på, at middelhavskostens sunde virkninger delvis skyldes påvirkning af tarmfloraen. Hvis resultaterne af forskernes museforsøg kan gentages i menneskeforsøg, kan undersøgelsen føre til en ny måde at behandle og eventuelt forebygge hjertesygdomme og slagtilfælde - de to største dødsårsager på verdensplan.

"Denne undersøgelse viser for første gang, at man kan målrette tarmfloraen for at hæmme åreforkalkning," siger Stanley Hazen, der er seniorforfatter på undersøgelsen, som er offentliggjort i tidsskriftet Cell. 

"Denne nye metode åbner døren for at medicinere tarmfloraen for at behandle sygdom hos værten."

Åreforkalkning er blevet forbundet med indtagelse af store mængder af næringsstoffer som cholin og carnitin, der især findes i fødevarer som kød, æggeblommer og fedtrige mejeriprodukter. Tarmbakterier omdanner disse næringsstoffer til et stof kaldet trimethylamin (TMA), der på sin side omdannes af enzymer til en metabolit kaldet trimethylamin-N-oxid (TMAO), som har vist sig at øge udviklingen af årefokalkning i dyreforsøg og er forbundet med en øget risiko for hjertesygdom hos mennesker.

Man har derfor forsøgt at hæmme de enzymer i tarmsystemet, der konverterer TMA til TMAO. Men denne tilgang forårsager leverskade samt en usund ophobning af TMA. Hazen håber at medicin, der er mårettet tarmbakterier, kan forhindre dannelsen af ​​TMA i første omgang.

Forskerne ledte i første omgang efter et middel, der kunne hæmme TMA-produktionen fra cholin-holdig føde. De identificerede et stof kaldet 3,3-dimethyl-1-butanol (DMB), som er naturligt forekommende i koldpresset ekstra jomfruolie, balsamio eddike og vindruekerneolier.

Forsøg med mus på en cholin-rig kost sænkede DMB væsentligt TMAO niveauerne og hæmmede dannelsen af åreforkalkning.

Eksperimenter viste, at DMB hæmmer TMA-prduktion ved at reducere andelen af ​​nogle af de bakterier, der er forbundet med høje niveauer af TMA, TMAO, og åreforkalkning.

"Det var især rart at se, at stoffet blokerede TMA-produktionen uden at udrydde bakterierne helt," siger Hazen. 

"Hvis vi kan kopiere vores resultater i menneskeforsøg, kan dette være en helt ny tilgang til behandling af hjertekar og metaboliske sygdomme," fortæstter Hazen.

"I mellemtiden tyder vores resultater på, at det er en god idé at spise Middelhavskost for at forebygge hjertesygdomme og andre helbredsproblemer."