Skip to main content
logo for klog kost

Tarmbakterier reagerer forskelligt på sundt og usundt fedt

Dine tarmbakterier reagerer forskelligt på svinefedt og fiskeolie og er delvist medvirkende til forskellen på hvor sunde eller usunde de to fedttyper er.

{snippet start}

Det viser en ny undersøgelse fra Göteborgs Universitet, hvor forskerne har undersøgt hvordan tarmbakterierne påvirker kroppen afhængig af om de er blevet udsat for fedtsyrer fra svin eller fisk.

Forskerne overførte tarmbakterier til andre mus for at se, hvordan de påvirkede deres helbred. Resultaterne tyder på, at tarmbakterierne har i hvert fald noget af ansvaret for de gavnlige virkninger af fiskeolie og de skadelige virkninger af svinefedt.

Især var mus, der modtog transplantater af tarmmikrober fra mus på en kost med fiskeolie, bedre beskyttet mod vægtforøgelse og inflammation, end de mus der fik tarmbakterier fra mus fodret med svinefedt. Dette viser, at tarmbakterier selvstændigt kan øge inflammation hos fede mennesker og giver håb om, at en probiotisk kost kan modvirke deres dårlige kost.

"Vi ønskede at finde ud af om tarmbakterier bidrager direkte til de stofskifte forskelle, der er resultatetaf sunde og usunde fedtstoffer," siger Robert Cæsar, der er hovedforfatter på undersøgelsen, som er offentliggjort i tidsskriftet Cell Metabolism.

"Selvom undersøgelse er lavet med mus er vores mål at finde metoder til optimering af et sundt stofskifte hos mennesker."

Satte fut i forskellige bakterier

Forskerne fodrede mus med enten svinefedt eller fiskeolie i 11 uger og overvågede undervejs tegn på forskelle i udviklingen af deres helbred. Mens svinefedt fremmede væksten af ​​bakterier kaldet Bilophila, som er knyttet til tarminflammation, øgede fiskeolie markant bakterier kaldet Akkermansia muciniphila, der er kendt for at reducere vægten og forbedre glukoseomsætningen hos mus.

"Vi blev overraskede over, at svinefedt og fiskeolie selv om de indeholdt den samme mængde energi og kostfibre - som er den primære energikilde for tarmbakterier - resulterede i fundamentalt forskellige udviklinger af tarmbakterier, og at tarmfloraen i sig selv havde så store virkninger på sundhedenelbredet," siger Cæsar.

{module also mavetarm}

Derefter transplanterede forskerne muselort for at teste om fiskeolie-bakterierne kunne forbedre helbredet hos mus, der kun havde fået svinefedt, og vice versa.

Resultaterne viste, at tarmbakterier både kan være årsag til helbredsproblemer på grund af dårlig kost og også kan medvirke til at helbredet bliver sundere.

"Vores resultater understøtter tidligere rapporter om at bakterierne Akkermansia muciniphila medvirker til at udvikle en sund fænotype," siger chefforsker Fredrik Bäckhed. 

"Men det er nødvendigt med yderligere undersøgelser for at afgøre, om disse bakterier kan bruges som probiotisk stamme og i så fald, hvordan det skal kombineres med en diæt for at forbedre helbredet."

 

tarmflora, fiskeolie, mættet fedt, tarmbakterier