Søg på Klog Kost

9 måder tarmbakterier påvirker dit helbred

Kartoffelsalat9. Crohns

Emulgatorer, der tilsættes som stabilisator til de fleste forarbejdede fødevarer, kan ændre tarmfloraen og være årsag til betændelse i tarmene.

Vand og olie skyr normalt hinanden, men emulgatorer kan få fedtdråber til at fordele sig jævnt i stedet for at klumpe sammen. De bruges bl.a. i brød, is, margarine, mayonnaise, jordnøddesmør, dressing, kager, ris, pasta, desserter, kartoffelmos, slik, chokolade og tyggegummi.

Men ifølge forskning fra Georgia State University påvirker det også tarmfloraens sammensætning og fremkalder tarmbetændelse, der fremmer udviklingen af ​​ Crohns sygdom i tyndtarmen eller colitis ulcerosa i tyktarmen.

Forskerne fodrede mus med to meget almindeligt anvendte emulgatorer, polysorbat 80 og carboxymethylcellulsose, i doser, der svarer til den mængde, der bruges i næsten alle forarbejdede fødevarer. 

Resultaterne viste, at emulgatorerne ændrede artssammensætningen i tarmfloraen på en måde, der gjorde floraen mere pro-inflammatorisk.

Disse ændringer i bakteriekulturen udløste kronisk colitis hos de mus, der var genetisk tilbøjelige til at have denne lidelse på grund af et unormalt immunforsvar. Og også hos mus med et normalt immunforsvar medførte emulgatorerne mild tarmbetændelse.

Tags: tarmflora