Søg på Klog Kost

Tarmfloraen bliver påvirket af emulgatorer i maden, som medfører inflammation eller overvægt. Tarmfloraen bliver påvirket af emulgatorer i maden, som medfører inflammation eller overvægt.

Stabilisatorer måske årsag til fedme og tarmsygdom

Emulgatorer, der tilsættes som stabilisator til de fleste forarbejdede fødevarer, kan ændre tarmfloraen og være årsag til betændelse i tyktarmen og overvægt.

 

Det viser en ny undersøgelse, der har testet to almindelige emulgatorer, der bruges i fødevarer for at stabilisere dem, give en bedre tekstur og forlænge holdbarheden.

Vand og olie skyr normalt hinanden, men emulgatorer kan få fedtdråber til at fordele sig jævnt i stedet for at klumpe sammen. De bruges bl.a. i brød, is, margarine, mayonnaise, jordnøddesmør, dressing, kager, ris, pasta, desserter, kartoffelmos, slik, chokolade og tyggegummi.

Men ifølge den nye forskning fra Georgia State University Institute for Biomedical Sciences påvirker det også tarmfloraens sammensætning og fremkalder tarmbetændelse, der fremmer udviklingen af ​​inflammatorisk tarmsygdom og metabolisk syndrom.

Inflammatorisk tarmsygdom (IBD) er enten Crohns sygdom i tyndtarmen eller colitis ulcerosa i tyktarmen og rammer millioner af mennesker, der ofte er alvorligt invaliderede. Metabolisk syndrom er en gruppe af meget almindelige fedmerelaterede lidelser, der kan føre til diabetes 2, hjertekar- og leversygdomme. Forekomsten af ​​IBD og metabolisk syndrom har været markant stigende siden midten af ​​det 20. århundrede.

Tarmfloraen består af 100 trillioner bakterier, der forstyrres ved IBD og metabolisk syndrom. Den nye undersøgelse tyder på, at emulgatorer delvist kan være ansvarlig for denne forstyrrelse og forekomsten af disse sygdomme.

"Et centralt element ved de to sygdomme er ændringer af tarmfloraen på en måde, der fremmer inflammation," siger dr. Andrew T. Gewirtz, der har samarbejdet med dr. Benoit Chassaing om undersøgelsen, som også har fået bidrag fra Emory University, Cornell University og Bar-Ilan University i Israel.

"Den dramatiske stigning i disse sygdomme er opstået uden at mennesket har ændret sig, hvilket tyder på at miljøfaktorer spiller en central rolle," siger Chassaing.

"Fødevarer interagerer intimt med tarmfloraen så vi har overvejet, om tilsætningsstoffer måske gør tarmbakterierne mere pro-inflammatorisk."

Tilsætning af emulgatorer til fødevarer syntes at passe med opståen af de to sygdomme og forskerne har derfor testet tesen i museforsøg.

Forskerne fodrede mus med to meget almindeligt anvendte emulgatorer, polysorbat 80 og carboxymethylcellulsose, i doser, der svarer til den mængde, der bruges i næsten alle forarbejdede fødevarer. 

Påvirker folk forskelligt

Resultaterne viste, at emulgatorerne ændrede artssammensætningen i tarmfloraen på en måde, der gjorde floraen mere pro-inflammatorisk.

Den ændrede tarmflora havde større evne til at fordøje og infiltrere det tætte slimlag, der forer tarmen, som normalt stort set er fri for bakterier. Ændringerne i bakteriearter resulterede i bakterier, der aktiverer mere flagellin og lipopolysaccharid, som kan aktivere pro-inflammatorisk genaktivering af immunsystemet.

Disse ændringer i bakteriekulturen udløste kronisk colitis hos de mus, der var genetisk tilbøjelige til at have denne lidelse på grund af et unormalt immunforsvar. Og hos mus med et normalt immunforsvar medførte emulgatorerne mild tarmbetændelse og metabolisk syndrom, karakteriseret ved øget fødeindtagelse, fedme, hyperglykæmi og insulinresistens.

Emulgatorerne havde ingen virkning på mus, der manglede en tarmflora, men transplantation af tarmflora fra emulgator-behandlede mus til mus uden tarmflora var nok til at overføre nogle parametre for mild inflammation og metabolisk syndrom, hvilket indikerer at tarmfloraen spiller en central rolle for den negative virkning af emulgatorer.

Forskerne tester nu andre emulgatorer og designer eksperimenter, der skal undersøge, hvordan emulgatorer påvirker mennesker. Hvis de medfører tilsvarende resultater indikerer det at emulgatorerne har en betydning for fedmeepidemien, metabolisk syndrom og en række sygdomme, der er forbundet med kronisk tarmbetændelse.

Mens man laver mere detaljerede undersøgelser af mekanismerne bag effekten af ​​emulgatorer på stofskiftet påpeger forskerne, at det er af afgørende betydning at undgå overspisning.

"Vi er ikke uenige i den gængse antagelse, at overspisning er en central årsag til fedme og metabolisk syndrom," siger Gewirtz.

"Vores resultater styrker snarere tidligere resultater, der viser, at mild inflammation som følge af en ændret tarmflora, kan være en underliggende årsag til overspisning."

Forskerne mener, at resultaterne af deres undersøgelse tyder på, at de nuværende test og godkendelse af tilsætningsstoffer ikke er tilstrækkelig til at forhindre brugen af ​​kemikalier, der fremmer sygdomme forårsaget af mild inflammation hos modtagelige mennesker.

Tags: emulgatorer, fedt, fedme, tarmsygdom, tarmflora, IBD