Skip to main content
logo for klog kost

Tørristning af peanuts måske årsagen til allergi

Tørristede jordnødder er mere tilbøjelige til at udløse en peanutallergi end rå jordnødder.

{snippet start}

Det tyder i hvert fald en ny undersøgelse fra Oxford University, der også kan forklare hvorfor der er færre tilfælde af peanutallergi i Østasien, hvor man i højere grad spiser jordnødder rå, kogt eller stegt.

Peanutallergi er ifølge forskerne den eneste fødevareallergi, hvor der er så stor forskel på øst og vest.

Forskerne siger, at kemiske ændringer forårsaget af de høje temperaturer i den tørre ristningsproces får kroppens immunsystem til at reagere og forårsager en allergisk immunreaktion næste gang vi spiser jordnødder.

Forskerne oprensede proteiner fra tørristede jordnødder og fra rå jordnødder og gav dem til mus på tre forskellige måder - injiceret under huden, påført ødelagt hud og indført direkte ind i maven.

Senere målte de musenes immunrespons når de fik peanuts igen.

De mus, der oprindeligt fik tørristede jordnødder udviste stærkt forøgede immunreaktioner overfor jordnødder, sammenlignet med mus, der havde fået rå peanut proteiner. Immunreaktionerne havde samme karakter som allergiske reaktioner.

{module 120}

"Det er så vidt vi ved første gang, at en mulig udløser af peanutallergi har været direkte påvist,' siger professor Quentin Sattentau, der var chef for forskninger på Dunn School of Pathology ved University of Oxford.

Tidligere undersøgelser har vist, at ristning modificerer peanut proteiner og bliver genkendt af immunsystemet, men de har ikke vist, at ristede jordnødder kan udløse en allergisk immunrespons.

"Allergier hos mennesker er drevet af flere faktorer, herunder genetisk baggrund og miljømæssige udløsere. Når det gælder peanut allergi kan vi have opdaget en miljømæssig udløser i den måde, jordnødder behandles på ved ristning under høj temperatur," siger undersøgelsen hovedforfatter dr. Amin Moghaddam.

"Vi ved, at børn i familier med andre allergier er mere tilbøjelige til at udvikle jordnøddeallergi. Men vores forskning er på et tidligt stadium, og vi tror, at det vil være for tidligt at opfordre folk til undgå ristede jordnødder indtil vi har fået bekræftet dette resultat," siger professor Sattentau.