Skip to main content
logo for klog kost

Hvidløgsånde: Sådan undgår du den

Elsker du hvidløg, men hader tanken om at din ånde stinker af det, så glæd dig over en ny undersøgelse, der viser at blandt andet æbler reducerer den dårlige ånde.

{snippet start}

Det viser en ny undersøgelse offentliggjort i tidsskriftet Journal of Food Science, hvor forskere fra Ohio State University gav deltagere tre gram hvidløgsfed at tygge på i 25 sekunder, og straks derefter enten vand, grøn te eller tre slags frugt eller grønt i forskellige versioner. 

  • Et råt æble, æblesaft eller opvarmet æble.
  • Rå eller opvarmet salat
  • Rå mynteblade eller myntesaft

De flygtige stoffer, der er årsag til hvidløgsånden omfatter diallyl disulfid, allyl mercaptan, allyl methyldisulfid, og allyl methylsulfid. 

Niveauerne af de flygtige stoffer på åndedrættet efter indtagelse blev analyseret med udvalgte ion-flow rør massespektrometri.

Rå æble og rå salat fik koncentrationen af de flygtige stoffer i deltagernes ånde til at falde med 50 procent eller mere i forhold til vandet i løbet af de første 30 minutter. Mynteblade var bedre end de øvrige løsninger til at give en anden ånde - en frisk mynteånde. Æblesaft og myntesaft reducerede niveauerne af flygtige stoffer, men ikke så effektivt som de rå æble eller den rå mynte. Både opvarmet æble og salat frembragte en signifikant reduktion af flygtige stoffer. Grøn te havde ingen virkning på hvidløgsforbindelserne.

 

Ifølge forskerne kan fødevarer skjule hvidløgsånde gennem to mekanismer. Først hjælper enzymer i de rå fødevarer med at ødelægge lugten, og derefter ødelægger phenolforbindelser i både rå og kogte fødevarer de flygtige stoffer. Dette er grunden til at rå fødevarer generelt var mere effektive, fordi de både indeholder enzymerne og de phenole forbindelser.