Skip to main content
logo for klog kost
Broccoli og andre grøntsager ser ud til at beskytte mod luftvejsproblemer og lungesygdom.

Kostfibre beskytter mod lungesygdom

En kost rig på fibre, kan ikke kun beskytte mod diabetes og hjertesygdomme, men også reducere risikoen for at udvikle lungesygdom.

{snippet start}

Det viser en ny analyse af data fra den amerikanske nationale sundheds og ernæringsundersøgelse NHANES.

Resultaterne viste at den gruppe deltagere, der spiste flest kostfibre, havde en markant bedre lungefunktion end den gruppe, der spiste færrest.

68,3 procent i det øverste kvartil - der spiste flest kostfibre - havde en normal lungefunktion, mens det kun var tilfældet for 50,1 procent i det nederste kvartil.

Og mens kun 14,8 procent i øverste kvartil havde luftvejsbegrænsning, havde over dobbelt så mange (29,8 procent) luftvejsbegrænsninger i det nederste kvartil. 

I to vigtige vejrtrækningstests klarede deltagere med det højeste fiberindtag sig også væsentligt bedre end dem med det laveste indtag. Deltagerne i det øvre kvartil havde en større lungekapacitet og kunne udånde mere luft i et sekund (FEV1) end i det laveste kvartil.

"Lungesygdom er et alvorligt folkesundhedsproblem, så det er vigtigt at identificere modificerbare risikofaktorer for forebyggelse," siger ledende forfatter dr. Corrine Hanson, der er lektor i medicinsk ernæring ved University of Nebraska Medical Center.

"Men, ud over rygestop, er der meget få måder at forebygge lungeproblemer, så et øget fiberindtag kan være en praktisk og effektiv måde at risikoen for lungesygdom," siger Hanson, der har fået undersøgelsen offentliggjort i Annals of American Thoracic Society.

Undersøgelsen er baseret på 1.921 voksne mellem 40 og 79 år, der har deltaget i NHANES i løbet af 2009-2010. NHANES er enestående, fordi undersøgelsen kombinerer interviews med fysiske undersøgelser.

Inflammation

Fiberindtag blev beregnet på grundlag af mængden af ​​frugt, grøntsager, bælgfrugter og fuldkorn, deltagere erindrede at have spist. Deltagere med et indtag på 17,5 gram fibre om dagen blev placeret i det øverste kvartil og repræsenterede det største antal deltagere, 571. Indtag af mindre end 10,75 gram fibre om dagen placerede deltagere i det nederste kvartil og repræsenterede det mindste antal deltagere, 360.

Forskere justeret for en række demografiske og sundhedsmæssige faktorer, herunder rygning, vægt og socio-økonomisk status, og fandt en selvstændig sammenhæng mellem fiber og lungefunktion. De justerede dog ikke for fysisk aktivitet og heller ikke hvodan deltagernes lunger udviklede sig over en længere periode, hvilket forskerne erkender er en begrænsning ved undersøgelsen.

Tidligere undersøgelser har vist, at fibre reducerer inflammation i kroppen, og forskerne bemærker, at inflammation ligger til grund for mange lungesygdomme. Andre undersøgelser har også vist, at fibre ændrer sammensætningen af ​​tarmfloraen, og det kan på sin side reducere infektioner og frigive naturlige lunge-beskyttende kemikalier til kroppen.