Skip to main content
logo for klog kost

Spis kartoffelsalat til og undgå tarmkræft

Spiser du en gang kartoffelsalat til dine frikadeller, mindsker du risikoen for tarmkræft.

{snippet start}

Det viser en australsk undersøgelse, hvor forskere har testet udviklingen af en type kræftfremmende molekyler hos personer, der spiste rødt kød med og uden butyrat, der også er kendt som smørsyre.

Smørsyre er en kortkædet fedttype, der udvikler sig i tarmsystemet i forbindelse med fordøjelsen af fibre. Smørsyre er en vigtig kilde for slimhinden i den nederste del af tyndtarmen og tyktarmen, hvor den kan reparere og regenerere skadede celler.

"Rødt kød og resistent stivelse har modsatrettede effekter på den tarmkræft-fremmende miR-17-92 gruppe," siger dr. Karen J. Humphreys, der er forskningslektor ved Center for Innovation in Cancer på Flinders University i Adelaide, Australien.

MIR-17 - familien er en gruppe af beslægtede små ikke-kodende RNA-gener, kaldet microRNA, der regulerer genaktivitet.

"I modsætning til anden stivelse undgår resistent stivelse fordøjelsen i maven og tyndtarmen, og passerer direkte ned til tyktarmen, hvor det har de samme egenskaber som fiber," forklarer Humphreys.

{module 120}

"Resistent stivelse fermenteres af tarmens mikrober så gavnlige kortkædede fedtsyrer som butyrat udvikles," tilføjer hun.

Øget celledeling

"Gode eksempler på naturlige kilder til resistent stivelse er bananer, der stadig er lidt grønne, kogte og afkølede kartofler (som i kartoffelsalat), fuldkorn, bønner, kikærter og linser. Forskere har også arbejdet på at ændre majs, så de indeholder højere niveauer af resistent stivelse," siger Humphreys, der har fået undersøgelsen offentliggjort i tidsskriftet Cancer Prevention Research.

Undersøgelsen er baseret på en test af 23 raske frivillige, 17 mænd og seks kvinder, mellem 50 og 75 år. Deltagerne spiste enten rødt kød eller rødt kød plus resistent stivelse i fire uger, hvorefter de skiftede til den anden kost i yderligere fire uger. Indimellem de to kostperioder holdt de en fire uger lang pause for at kroppen kunne vende tilbage til udgangspunktet.

Forsøget viste at deltagerne efter, at have spist 300 g magert rødt kød om dagen i fire uger havde en 30 procent stigning i niveauerne af miR-17-92 i deres rektale væv og en tilhørende stigning i celledeling, der er et tegn på højere kræftrisiko.

Men hvis deltagerne samtdig med det røde kød spiste resistent stivelse svarende til 40 g smørsyre pr dag holdt deres miR-17-92 niveau sig i ro.

"Resultatet understøtter forbruget af resistent stivelse som et middel til at mindske risikoen forbundet med en kost med meget rød kød," siger karen J. Humphreys.