Skip to main content
logo for klog kost

Kulhydrater øger risikoen for tarmkræft

Skær ned på kulhydraterne, hvis du vil undgå risikoen for tarmkræft, lyder rådet fra forskerne bag en ny undersøgelse.

{snippet start}

Kulhydrater nedbrydes nemlig af mikrober i tarmen og får tarmceller til at formere sig og danne kræfttumorer.

Det viser sig i hvert fald i forsøg med mus, der var genetisk disponeret for at få tarmkræft.

Forsøgene, der er offentliggjort i tidsskriftet Cell, viste at musene risiko for at udvikle tumorer faldt betydeligt, hvis de blev sat på en kulhydrat-fattig kost eller fik antibiotika.

"Da arvelig tarmkræft er forbundet med aggressiv og hurtig tumor udvikling, er det vigtigt at forstå, hvordan disse mikrober og kosten interagerer med genetiske faktorer, der potentielt kan påvirke sygdomsudviklingen," siger undersøgelsens hovedforfatter Alberto Martin fra University of Toronto .

"Vores undersøgelse giver ny indsigt i hvordan tarmbakterier interagerer med en kulhydrat-rig kost for at stimulere en udbredt form for arvelig tyktarmskræft."

Kulhydrater tegner sig for omkring halvdelen af det daglige kalorieindtag hos voksne i store dele af den vestlige verden, og tidligere undersøgelser har knyttet kulhydratrige diæter til tarmkræft hos mennesker. Denne type kræft er ofte også forbundet med mutationer i et tumorundertrykkende gen kaldet APC samt MSH2 genet, som spiller en afgørende rolle i reparation af DNA-skader.

Kulhydrater tegner sig for den største mængde energi i vores kost og indtages i form af stivelse, kostfibre og sukker fra planter. Brød, ris, pasta, sukker og kartofler er blandt de største bidragydere til kulhydrater i vores kost.

{module 120}

Imidlertid har det været uklart, hvorfor det er langt mere almindeligt at mutationer påvirker DNA-reparationer i forbindelse med tarmkræft sammenlignet med andre kræftformer.

Problematisk fedtsyre

Da tarmmikrober også bidrager til udviklingen af tarmkræft antager Alberto Martin, at deres interaktion med kosten kan forklare hvorfor mutationer forårsager denne form for kræft.

Undersøgelsen tog derfor udgangspunkt i mus, der havde APC og MSH2 mutationer og derfor disponeret for at udvikle tyktarmskræft.

Resultaterne viste at behandling med enten antibiotika eller en kulhydratfattig diæt reducerede celleproliferation samt antallet af tumorer i tyndtarmen og tyktarmen. Disse to behandlinger reducerede også antallet af visse tarmmikrober, der nedbryder kulhydrater til en fedtsyre kaldet butyrat. Da forskerne øgede butyrat niveauet hos de antibiotika-behandlede mus steg celleproliferation og antallet af tumorer i tyndtarmen.

Tilsammen tyder resultaterne på, at kulhydrat-afledte metabolitter produceret af tarmmikrober forårsager unormal celledeling og tumorudvikling.

"Alt i alt tyder vores resultater på, at en kost med færre kulhydrater samt ændringer i tarmens bakteriekultur kan være til gavn for personer, der er genetisk disponeret for tarmkræft," siger Martin.