Søg på Klog Kost

Broccolispirer indeholder stoffer der fremmer udskillelsen af giftstoffer fra luftforurening.

Broccolispirer beskytter mod kræft fra luftforurening

Broccoli-spirer beskytter effektivt mod kræftfremkaldende luftforurening samt irritation af lungerne.

 

Det viser et interessant amerikansk studie, hvor forskere har testet et ekstrakt af broccolispirer i et forsøg med næsten 300 mænd og kvinder omkring den stærkt forurenede kinesiske storby Shanghai.

Halvdelen af deltagerne fik dagligt en halv kop broccolispirer-saft, hvilket hurtigt medførte en betydelig og konstant højere udskillelse af benzen, der er kræftfremkaldende for mennesker, og stoffet acrolein, som giver lungeirritation.

Forskerne fra Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health, der arbejder med kolleger på flere amerikanske og kinesiske institutioner, brugte broccolispire fordi de har et højt indhold af stoffet sulforaphane, der tidligere har vist sig at have kræftforebyggende egenskaber.

"Luftforurening er et komplekst og omsiggribende problem for folkesundheden," siger John Groopman, der er professor i miljømedicin ved Johns Hopkins og medforfatter på undersøgelsen, der er offentliggjort i tidsskriftet Cancer Prevention Research.

"Denne undersøgelse støtter udviklingen af fødevare-baserede strategier som led i en overordnet forebyggelsesindsats mod luftforurening."

Luftforurening menes ifølge WHO, at være årsag til næsten syv millioner dødsfald om året på verdensplan og har i de seneste år nået farefulde højder i mange dele af Kina.

En kost rig på korsblomstrede grøntsager som broccoli har vist sig at reducere risikoen for kroniske degenerative sygdomme, herunder kræft. Broccolispirer er en af de bedste kilder til glucoraphanin, et stof, der genererer sulforaphane når spirerne tygges eller drikkes. Det virker ved at øge enzymer, der styrker kroppens evne til at udslette forurenende stoffer.

Virkede med det samme

Det 12-ugers forsøg omfattede 291 deltagere, der bor i Jiangsu-provinsen cirka 80 kilometer nord for Shanghai, der er en af Kinas stærkt industrialiserede regioner.

Deltagere i kontrolgruppen drak en drik fremstillet af steriliseret vand, ananas og limesaft, mens hovedgruppens drik desuden indeholdt et opløst frysetørret pulver fremstillet af broccolispirer. 62 mænd (21%) og 229 kvinder (79%) med en gennemsnitlig alder på 53 blev inkluderet i undersøgelsen. Urin- og blodprøver blev taget i løbet af forsøget for at måle de inhalerede luftforurenende stoffer.

Forskerholdet fandt, at blandt deltagere, der fik drikken med broccolispirer, steg udskillelse af det kræftfremkaldende stof benzen 61% allerede den første dag og fortsatte gennem hele 12-ugers perioden. Hertil kommer, at hastigheden af udskillelsen af det lungeirriterende stof acrolein, hurtigt og holdbart steg med 23% i løbet af de 12-uger.

Sekundære analyser fra forskerne viste, at sulforaphanes beskyttende effekter sker ved at aktivere et signaleringsmolekyle, Nrf2, der hæver cellernes kapacitet til at tilpasse sig og overleve en bred vifte af miljømæssige giftstoffer. Denne strategi kan også være effektiv for nogle forurenende stoffer i vand og mad.

"Denne undersøgelse understreger, at der er billige, enkle og sikre midler, som kan tages af enhver for at reducere nogle af de langsigtede sundhedsmæssige risici ved luftforurening," siger Thomas Kensler, der er professor ved Johns Hopkins Bloomberg School og en anden af undersøgelsens medforfattere.

Forsøget er bemærkelsesværdigt fordi det viser at det er muligt, at reducere kroppens belastning fra giftstoffer i forbindelse med luftforurening. De fleste kliniske forsøg handler om hvordan man behandler sygdomme, der allerede er brudt ud eller er tæt på. Yderligere kliniske undersøgelser skal evaluere den optimale dosering og hvor ofte man skal drikke broccolispire og er planlagt til at foregå i den samme region i Kina.