Søg på Klog Kost

Risikoen for tilbagefald øges tilsyneladende hvis man spiser mange kulhydrater, men spørsmålet er om det gælder alle kulhydrater eller f.eks. kun sukker.Risikoen for tilbagefald øges tilsyneladende hvis man spiser mange kulhydrater, men spørsmålet er om det gælder alle kulhydrater eller f.eks. kun sukker.

Kulhydrater øger risiko for tilbagefald efter brystkræft

Kvinder med brystkræft har en større risiko for tilbagefald, hvis de spiser mange kulhydrater.

 

Det er det lidt skræmmende resultat af en ny undersøgelse fra Geisel School of Medicine på Dartmouth College, hvor forskere har set på sammenhængen mellem kulhydrater og en kendt faktor for kræft kaldet IGF1.

I almindelighed anbefales brystkræft-patienter at spise sundt med mange grøntsager og frugter (og dermed kulhydrater), så undersøgelsen viser hvor svært det er at bekæmpe kræft effektivt.

IGF1 står for Insulin-like growth factor og er et væksthormon, der er vigtigt i barndommen, men som voksen øger risikoen for kræft, da det øger celledeling, som er en almindelig risikofaktor for kræft.

"Mere og mere forskning viser en sammenhæng mellem fedme, diabetes og kræftrisiko. Der er ligheder mellem de biologiske mekanismer, der ligger til grund for alle disse sygdomme, og der er visse tegn på, at over-aktivering af IGF1 i blodet, kan medføre en dårlig prognose blandt brystkræft overlevende," siger undersøgelsens hovedforfatter Jennifer A. Emond fra Department of Community and Family Medicine på Dartmouth College.

Receptorer for IGF1 er blevet fundet i bryst tumorvæv og aktiviteten af disse receptorer kan bidrage til behandlings resistens blandt brystkræft overlevende. Da kosten kan påvirke aktiveringen af insulin spekulerede forskerne på om kosten også kan påvirke aktiviteten af IGF1-receptoren i brystkræftvæv.

Stadig vigtigt at spise grøntsager

De undersøgte resultaterne af en større undersøgelse om kvinders helbred og spisevaner, der var gennemført mellem 2001 og 2007 og fandt en sammenhæng mellem kulhydrater og tilbagefald i forbindelse med brystkræft.

"Vi konstateredet et øget brystkræft tilbagefald hos kvinder med en primær brystkræft tumor, der var positiv for IGF1-receptoren," siger Emond.

"Vi fandt endvidere, at en reduceret kulhydrat indtag var forbundet med nedsat tilbagefald for kvinder, der havde overlevet brystkræft."

Dette er den første undersøgelse, der tyder på, at det kunne være muligt at personliggøre kost for brystkræft patienter baseret på de molekylære karakteristika af deres primære tumor. Yderligere forskning er nødvendig for at bekræfte disse resultater, og Emond pointerer, at brystkræft overlevende ikke drastisk skal sænke deres kulhydrat indtag baseret på denne undersøgelse.

Slankekure | 29. dec 2013

10 madråd, der kan slanke dig

Har du erkendt at omfattende slankekure og timevis af motion er mere end du orker, så…

"Der er stadig mange ubesvarede spørgsmål vedrørende denne undersøgelse, herunder hvilken type kulhydrat-holdige fødevarer, som brystkræft overlevende bør begrænse," siger hun.

"Brystkræft overlevende bør fortsat følge en plante-baseret diæt som foreslået af American Association for Cancer Research og American Cancer Association (samt den danske Kræftens Bekæmpelse, red.), hvilket indebærer at spise masser af fiberrige grøntsager, bælgfrugter og frugter samt fuldkorn, men til gengæld begrænse forbruget af raffineret korn, stivelsesholdige grøntsager og tilsat sukker.