Skip to main content
logo for klog kost

Mango kan bremse delingen af brystkræftceller

Stoffer i mango-frugten kan reducere brystkræfts celledeling med 90 procent.

{snippet start}

Det viser en ny undersøgelse, der i laboratorie- og museforsøg har testet hvordan polyfenoler fra mangofrugter påvirker brystkræft.

"Vi ønskede at undersøge de anti-inflammatoriske og celle-toksicitet egenskaber af mango polyfenoler både på brystkræft- og almindelige celler," siger Dr. Susanne Talcott, der er direktør for forskning på Institut for Fedmeforskning og Programevaluering ved Texas A & M University.

"Der er allerede mange beviser for, at polyfenolforbindelser, som dem der findes i mango, har kræft-bekæmpende egenskaber," siger Talcott.

"Disse forbindelser synes at have antioxiderende egenskaber, der kan bidrage til at reducere oxidativt stress, som kan medføre kræft og andre kroniske sygdomme. Derudover har polyfenoler vist sig at være anti-inflammatorisk."

{module 120}

"Brystkræft er en af de væsentligste årsager til kræftdødsfald blandt kvinder, og kost har vist sig at have en forebyggende eller beskyttende rolle mod flere former for kræft. Det er blevet anslået, at omkring 30 procent af kræfttilfældene kan forebygges med en sund livsstil og kost," siger hun.

Påvirkede raske celler mindre

Interessen for mango, der er en af de vigtigste tropiske frugter, har været stigende i de senere år, og eksperimenter har allerede vist, at bioaktive stoffer i mangoen har anti-inflammatoriske, kræftbekæmpende, antivirale og antibakterielle egenskaber.

"Det skyldes indholdet af botaniske forbindelser som fenolsyrer samt flavonoider og karotenoider," siger Talcott.

Flere typer polyfenoler er allerede blevet testet for at bestemme deres potentielle rolle i væksthæmning, spredning og ødelæggelse af brystkræftceller.

I første omgang udvandt forskerne polyfenoler fra mango og testede deres virkninger i reagensglasforsøg både på almindelige celler og brystkræftceller i forskellige koncentrationer.

Undersøgelsen viste, at ved 5 ug GAE/ml mango polyfenoler faldt brystkræft celledelingen med cirka 90 procent, mens den samme koncentration kun medførte et fald i spredningen af almindelige celler på cirka 20 procent.

"Resultaterne tyder på, at de celledræbende virkninger af mango polyfenoler er specifikke for kræftceller, selvom inflammation blev reduceret i både kræft- og ikke-kræftceller tilsyneladende ved hjælp af miRNA-21 - korte microRNA molekyler, der er forbundet med kræft," siger Talcott.

Forøsgene viste også, at mango-polyfenolerne viste anti-inflammatorisk aktivitet og en reduceret aktivitet af miRNA-21, afhængigt af den anvendte mængde.

Et museforsøg viste også at mango-polyfenoler undertrykte celledelingen i brystkræft og tumorvækst hos mus, der havde fået transplanteret menneskelige brystkræftceller ind i dem.

"det tumor-bekæmpende potentiale fra mangopolyfenoler kan i det mindste delvis være baseret på de samme egenskaber, som reducerede kræftcelledelingen og inflammation, der kan være involveret i udviklingen af kræft," siger Talcott.

Mango polyfenolerne i museforsøget reducerede også aktiviteten af et celle-regulerende protein, der påvirker cellers iltoptagelse. Og en foreløbig microRNA profilscreening viste, at polyfenoler også ramte flere mikroRNA, der er vigtige for kræftcelledeling.

"Reagensglasforsøget og museforsøget har bevæget os tættere på at afgøre, om mango polyfenoler vil have kræft-bekæmpende effekter på mennesker," siger Talcott.

"Indtil videre er resultaterne positive, men vi skal stadig bestemme den faktiske koncentration af mango metabolitter, der skal bruges."