Søg på Klog Kost

Det dårlige kolesterol medvirker til at kræftceller kan sprede sig og starter kræft i andre dele af kroppen.

Dårligt kolesterol spreder kræft-metastaser

Det dårlige kolesterol er ikke bare usundt for hjertekar-systemet, men medvirker også til at sprede kræft i kroppen.

 

Det viser ny forskning fra University of Sydney i Australien, hvor forskere har undersøgt hvordan metastaser spredes fra den oprindelige kræft til andre steder i kroppen.

Undersøgelsen viser overraskende at kolesterol har stor indflydelse på processen og at det såkaldt dårlige kolesterol, LDL, giver metastaserne mulighed for at sprede sig, mens det såkaldt gode kolesterol, HDL, tilsyneladende blokerer spredningen.

Resultaterne er udgivet i det anerkendte tidsskrift Cell Reports og viser at LDL-kolesterol regulerer den proces, der styrer cellers vandring i kroppen. En konstatering, som forskerne kalder et gennembrud i forståelsen af hvordan kræft breder sig til hele kroppen.

"De fleste af cellerne i vores kroppe holder sig til de omkringliggende celler ved hjælp af velcro-lignende molekyler på deres overflade, der er kendt som integriner. Desværre hjælper integriner også kræftceller, der har løsrevet sig fra en kræftsvulst til at sætte sig andre steder i kroppen," forklarer undersøgelsens hovedforfatter lektor Thomas Grewal fra universitetets Farmaceutiske Fakultet.

"En af de ting, der gør kræft så svært at behandle, er det faktum, at det kan sprede sig rundt i kroppen," siger han.

Kan bremse kræftspredning

Kan man reducere antallet af integriner på celleoverfladen kan man bremse kræftcellerne i at bevæge sig rundt og invadere andre væv.

"Vores undersøgelse har vist at det dårlige LDL-kolesterol kontrollerer en proces, der øger antallet af integriner på cellens overflade, og det har enorme konsekvenser for kræftcellers evne til at bevæge sig og sprede sig i hele kroppen."

"Vores forskning viser, at store mængder af det dårlige kolesterol synes at hjælpe integrinerne i kræftceller til at bevæge sig og sprede sig."

"Til gengæld fandt vi, at høje niveauer af det gode HDL-kolesterol sørger for at integriner ikke forlader deres celler og derfor beskytter mod spredning af kræftceller."

Forskere har udførligt undersøgt, hvordan integriner kan flytte til indersiden af cellerne. Mest interessant har det vist sig at kolesterol er nødvendig for at sikre at integriner forbliver på celleoverfladen af kræftceller.

"Vores resultater bidrager til debatten om at kolesteroltallet kan være forbundet med forekomsten af kræft," siger Grewal.

"Faktisk er maligne kræftceller kendt for at optage øgede mængder af det dårlige LDL-kolesterol."

"Vores resultater fremmer den teori, at hvis man ved hvordan man kan manipulere og sænke det dårlige kolesterol i væsentlig grad, så kan det medvirke til at reducere spredningen af kræftceller."