Søg på Klog Kost

Resveratrol er et stof i blandt andet røde druer, som menes at være medvirkende årsag til at rødvin i moderate mængder er sundt for blandt andet hjertet.

Derfor kan røde druer beskytte mod brystkræft

 

Stoffet resveratrol i blandt andet blåbær, røde druer og rødvin blokerer et protein, der ellers øger risikoen for brystkræft og betændelse.

Det viser amerikanske forsøg, der har forsøgt at klarlægge hvorfor resveratrol er så sundt for helbredet.

I de sidste årtier har antioxidanten resveratrol i utallige undersøgelser vist sig at kunne reducere risikoen for hjertekarsygdomme, betændelsessygdomme og visse kræftsygdomme.

Og nu mener forskere fra The Scripps Research Institute i Florida, at de har fundet en forklaring på hvorfor resveratrol har disse gavnlige virkninger på sundheden.

Forskerholdet konstaterede, at resveratrol blokerer interleukin 6 (IL-6), der er et protein i immunsystemet, som kan udløse inflammation.

Høje niveauer af IL-6 er blandt andet blevet associeret med ringe overlevelseschance for brystkræftpatienter.

Og undersøgelsen, der er offentliggjort i tidsskriftet eLIFE, giver en sandsynlig forklaring på resveratrols reducering af brystkræftrisikoen, fordi den viser, at resveratrol blokerer IL-6 ved at påvirke kroppens østrogen receptor.

For meget østrogen har vist sig at øge kræftrisikoen - især for mange brystkræft-former. Hormonet kan øge væksten af brystkræft tumorer gennem receptorer, der findes på overfladen af kræftceller.

Men forskerne konstaterede, at når resveratrol blokerer IL-6, bliver den østrogene celledeling og reproduktion af kræftfremkaldende celler inaktiveret.

Ifølge forskerne, betyder det, at resveratrol kan udvikles til nye lægemidler, der er målrettet østrogenreceptoren.

"Østrogen har gavnlige virkninger på sygdomme som diabetes og fedme, men kan øge risikoen for kræft. Nu hvor vi forstår, at vi kan reducere kræft-risikoen ved at påvirke østrogen-receptoren, kan det vise sig, at der er andre stoffer end resveratrol, som kan gøre det samme," siger undersøgelsens hovedforfatter Kendall Nettles.