Søg på Klog KostFedtkur øger risikoen for brystkræft

 

Slankekure, der bygger på at spise meget fedt som LCHF-kuren, kan øge risikoen for brystkræft.

LCHF-kuren bygger på at reducere indtaget af kulhydrater og øge indtaget af fedt - blandt andet mættet fedt fra animalske produkter. Og netop mættet fedt viser sig at være stærkt forbundet med en øget risiko for at udvikle tre almindelige typer brystkræft.

Det viser en ny analyse fra Italien, hvor forskere har gennemgået data fra en stor europæisk undersøgelse, EPIC, der har fulgt over 300.000 kvinder i ti lande.

Deres analyse viste at både et meget højt fedt-indtag og især mættet fedt var forbundet med en større risiko for flere forskellige underkategorier af brystkræft.

Det gælder østrogen receptor positiv (ER+) og progesteron-receptor positive (PR +) brystkræft samt human epidermal vækstfaktor 2-receptor - negativ (HER2) sygdom.

Undersøgelsen er netop offentliggjort i Journal of National Cancer Institute.

Tidligere undersøgelser om sammenhængen mellem højt fedtindtag og risikoen for brystkræft har været modstridende, hvilket kan skyldes problemer med at skaffe præcise oplysninger om fedtindtag og på grund af forskelligt indtag inden for eksempelvis et bestemt geografisk område.

Desuden klassificeres brystkræft nu klinisk i underkategorier som ER, PR, og HER2 og hver underkategori har sin egen prognose og sæt af risikofaktorer, som også kan medvirke til uoverensstemmelser om risikoen ved et højt fedtindhold i kosten.

Derfor analyserede forskere fra Istituto Nazionale Dei Tumori i Milano med dr. Sabina Sieri i spidsen data fra 10.062 brystkræftpatienter fra EPIC-studiet, der var blevet fulgt i 11,5 år.

EPICs 337.327 kvinder udgør en ensartet gruppe både hvad angår geografi, fedtindtag og mht. molekylær subtype.

Forfatternes analyse viste at et højt indtag af totalt fedt og mættet fedt var forbundet med større risiko for ER+ PR+ brystkræft. Et højt indtag af mættet fedt var også forbundet med større risiko for HER2-sygdom.

"En fedtrig kost øger risikoen for brystkræft og mest iøjnefaldende øger et højt indhold af mættet fedt risikoen for receptor-positiv sygdom," konkluderer forskerne.