Søg på Klog KostVindruekerner forbedrer kræftbehandling

 

Vindruekerner kan ikke bare forbedre effektiviteten af kemoterapi mod tarmkræft, men også sikre mod kemoterapiens bivirkninger.

Det viser en ny undersøgelse fra University of Adelaide offentliggjort i tidsskriftet PLoS ONE, hvor forskerne skriver at kombinationen af vindruekerner og kemoterapi har potentiale som en ny behandling af tarmkræft - både fordi det vil reducere tarmbeskadigelse, der er almindeligt ved kemoterapi og fordi det øger kemoens virkning.

Hovedforfatter Dr. Amy Cheah siger, at der er flere og flere beviser på de antioxidante, anti-inflammatoriske og kræftbekæmpende effekter af tanniner og polyfenoler i vindruekerner.

"Men dette er den første undersøgelse, der viser, at vindruekerner kan øge styrken af en af de store kemoterapi mediciner mod tyktarmskræftceller," siger dr. Cheah.

"Vores forskning viste også, at vindruekerner, der indtages oralt, reducerer inflammation og vævsskader forårsaget af kemoterapi i tyndtarmen betydeligt, og ikke havde nogen skadelige virkninger på raske celler. I modsætning til kemoterapi kan vindruekerne-ekstrakt tilsyneladende selektivt ramme kræftceller og overlade raske celler næsten upåvirket."

Almindelig ekstrakt

Forskerne anvendte almindeligt tilgængelige vindruekerneekstrakt, der er et biprodukt af vinfremstilling. Tanniner udvundet fra vindruekerner blev frysetørret og pulveriseret og ekstrakten blev testet på dyrkede tarmkræft-celler i laboratorieforsøg.

Forskningen viste at vindruekerneekstrakt :

  • ingen bivirkninger viste på raske tarme ved koncentrationer på op til 1.000 mg ;
  • betydeligt reducerede tarmbeskadigelse i forhold til kemoterapi;
  • reducerede kemoterapi-induceret inflammation med op til 55%;
  • øgede kemoterapiens evne til at hæmme kræftcellernes vækst med 26%;

»Vores undersøgelser har vist, at vindruekerneekstrakt reducerede kemoterapi-induceret betændelse og skader, og beskytter raske celler i mavetarmkanalen," siger dr Cheah.

"Selvom denne effekt er meget lovende var vi oprindeligt bekymrede for, at vindruekerne-ekstraktet kunne mindske effektiviteten af kemoterapien."

"Men forsøgene viste, at vindruekerneekstrakt ikke kun hjalp på kemoterapiens evne til at dræbe kræftceller, men også var mere potent end kemoterapi alene."

"Vindruekerner har et stort potentiale som en anti-inflammatorisk behandling for en række tarmsygdomme og nu også som en mulig kræftbehandling. Disse første kræftresultater er fra cellekultur og det næste skridt bliver større undersøgelser," siger medforfatter og projektleder professor Gordon Howarth.